Am mers în vizită la Glodeni, când livezile erau în floare, iar albinele zumzăiau dornice să polenizeze florile aromate de cireș. Livezile lui Timcu Oleg, antreprenor și agricultor cu experiență, le cunosc toți din împrejurimi. 70% din fructele sale sunt exportate peste hotare, în țări mari precum Rusia, Belarus și România.
Mai nou, a început să practice agricultura bio, începând un parteneriat cu o companie de dezvoltare a agriculturii organice din Moldova. Este un tânăr cu o istorie frumoasă, care prin exemplul propriu a demonstrat că se poate să faci agricultură modernă și în Moldova. Cu ajutorul suportului financiar Microinvest, a reușit să își dezvolte gospodăria țărănească, să-și modernizeze tehnicile de recoltare a mai multor soiuri de pomi și culturi cerealiere și să se afirme atât pe piața din Moldova, cât și de peste hotare.
– Cum a început totul?
– Dragostea pentru agricultură am moștenit-o de la tata. El a pus bazele gospodăriei noastre țărănești, plantând prima livadă de meri. După care, eu am fost cel care i-a continuat îndeletnicirea. Am început la fel ca și alți agriculturi de la noi, fără experiență, dar cu dorință arzătoare să descopăr toate posibilitățile pe care ni le poate oferi solul rodnic și natura. Cunoștințele despre îngrijirea corectă a pomilor le-am căpătat în timp. În agricultură, o greșeală te costă scump și îți poate afecta întreaga recoltă. Astăzi, avem peste 40 de hectare de livezi de prun, cireș, vișin și caise. Adițional, creștem și culturi în câmp deschis, precum: floarea soarelui, porumb, grâu, orz și chiar soia.
– Care sunt provocările pomiculturii și cum ați ales principalele culturi pe care le cultivați?
– Cu fiecare an experimentam cu noi soiuri de pomi fructiferi, ca în cele din urmă să renunț la măr și să mă concentrez în totalitate pe sâmburoase. Încă de când cultivam doar livezi de măr, am plantat câțiva copaci de cireș și vișin, ca să prind mai ușor metoda lor de creștere și îngrijire. În zona noastră sâmburoasele sunt rodnice, dacă sunt îngrijite corect. În cazul livezilor de mere, pentru o recoltă calitativă atât la gust, cât și la calibru, e nevoie de investiții suplimentare în irigare și plasă antigrindină. Pentru pomii sâmburoși e mai ușor. Pe timp de iarnă aceștia își dezvoltă rezerve de apă, ca în primăvară și vară să reușească să se fructifice și să dea roade bune. Pe parcursul anilor mi-am încercat puterile și în alte culturi. Cu ceva timp în urmă am cultivat pepeni verzi, care au fost comercializați într-o rețea mare de hypermarket-uri.
– Cu toții știm că în agricultură e nevoie de multă muncă. Cum reușiți să realizați toate lucrările la timp și să încheiați cu succes sezonul agricol?
– Încă din start mi-am propus să plantez suprafețe mari de livezi, ca să putem oferi locuri de muncă pentru oamenii din regiunea noastră. La moment avem 8 angajați permanenți și 30 de culegători la sezon. Cultivarea pomilor sâmburoși ne permite să oferim oamenilor locuri pe muncă pe toată perioada sezonului estival. La cules, uneori avem nevoie și de 100 de lucrători. Acest lucru le permite oamenilor să își facă rezerve financiare pentru tot anul. Noi reușim să realizăm lucrările agricole, iar ei au un loc de muncă care le aduce venit.
– Cunoaștem că sunteți unul din puținii antreprenori din Moldova care practică agricultura organică. Povestiți-ne un pic despre această modalitate ecologică de recoltare și prin ce se deosebește de agricultura tradițională?
– Într-adevăr, pe lângă pomicultură, ne ocupăm cu agricultura ecologică. Creștem porumb și soia bio. Avem un contract de parteneriat cu o companie specializată în servicii de consultanță și furnizare a semințelor certificate biologic. Agricultura ecologică se deosebește de cea tradițională prin faptul că nu intervenim cu preparate sintetice și fertilizanți chimici în creșterea plantelor, ci asigurăm rezervele de micro și macroelemente de care au nevoie plantele, pe cale naturală. Astfel, folosim drept îngrășăminte resturi vegetale, pe care le strângem, le tocăm și facem mulci. Pe parcursului anului, acestea se descompun și oferă toate substanțele organice plantelor, favorizând dezvoltarea unor recolte sănătoase. Solul e ca un organism viu, preparatele chimice și îngrășămintele minerale inhibă bacteriile benefice din sol și scad calitatea lui. În timp ce, îngrășămintele organice structurează solul și îl fac mai rodnic.
– De unde ați aflat despre Microinvest și cum ați început colaborarea?
– Despre Microinvest am aflat în 2016. Aveam nevoie de un suport financiar și am făcut o analiză a tuturor băncilor și organizațiilor de creditare nebancară din Moldova. Spre bucuria mea, echipa de la Microinvest a fost cea mai receptivă în situația mea. Băncile uneori sunt prea pedante în abordarea afacerilor mici, mai ales când vine vorba de segmentul Agro. Microinvest este flexibil, deschis, responsabil, abordează individual fiecare client și vine cu soluții potrivite. În agricultură există ani buni, când poți închide toate creditele și încă îți mai rămân bani de rezervă. Dar sunt și ani grei la propriu, când natura nu e de partea noastră și nu totul merge așa cum ne-am planificat. În aceste momente dificile, este foarte important ca organizațiile de creditare să înțeleagă acest specific și să le vină în întâmpinare agricultorilor, pentru a depăși împreună provocările.
Microinvest este unicul OCN din Moldova, deținător al certificatului internațional de calitate – SMART. Acesta presupune un proces de creditare responsabil și transparent, bazat pe principii internaționale de deservire a clienților, abordare respectuoasă, corectă și echitabilă.
– Ce planuri de viitor aveți?
– Microinvest m-a ajutat să-mi realizez multe din planurile pe care le aveam. Cu ajutorul suportului financiar oferit am reușit să cumpăr utilaje moderne de prelucrare a pământului (tractor, tocător), să beneficiez de oferte speciale de la parteneri, să investesc în plantarea livezilor noi (prin procurarea materialului săditor, semințelor, îngrășămintelor) și chiar să achiziționez noi terenuri agricole, pentru a ne extinde. Mai am și alte planuri frumoase, pe care sunt încrezut că o să le pot realiza, având alături astfel de parteneri. Mă gândesc să-mi construiesc o linie proprie de sortare, ambalare, poate și o fabrică de conserve sau fructe uscate. Încă un plan din lista mea este să construiesc o fabrică de țuică din fructe moldovenești. În activitatea mea, mă conduc după teoria keynesiană a multiplicatorului, de la o afacere mică se dezvoltă alte ramuri, ca în cele din urmă beneficiile să fie văzute la nivelul economic al întregii țări.