Turneul internațional de șah în memoria lui Dmitri Svetușkin

Un eveniment remarcabil pentru lumea șahului va avea loc săptămâna aceasta în Chișinău. Sub egida Federației de Șah a Republicii Moldova și cu sprijinul concernului AUTOMALL GROUP, la clubul central de șah se va desfășura un turneu internațional cu participarea unui grup de mari maeștri din Olanda, România, Bulgaria, Ucraina și Moldova.

Potrivit lui Pavel Melnik, Președintele Federației de Șah a Republicii Moldova, organizarea unui astfel de turneu a urmărit mai multe obiective: în primul rând, să ofere sportivilor moldoveni posibilitatea de a se confrunta cu adversari de nivel mondial, de a acumula experiență neprețuită și de a-și îmbunătăți clasa de joc; în al doilea rând, să onoreze memoria șahistului profesionist Dmitri Svetușkin, care a adus o contribuție de neprețuit la dezvoltarea șahului în țara noastră.

Dmitri Svetușkin s-a născut la Bender pe 25 iulie 1980. Primele sale pași în lumea șahului au fost ghidați de Raisa Nevednicii. Dmitri a devenit campion al Moldovei la juniori sub 14, sub 16 și sub 18 ani. În perioada junioratului, s-a antrenat cu unul dintre cei mai puternici maeștri din republică, Boris Nevednicii. De asemenea, a participat la turnee închise organizate în România de Emilian Pessi, unde și-a perfecționat măiestria și la 17 ani a obținut titlul de maestru internațional, iar la 22 de ani a devenit mare maestru. În anul 2000, Dmitri Svetușkin a devenit campion al Moldovei și a participat la prima sa Olimpiadă Mondială de Șah la Istanbul, după care a devenit jucător de bază al echipei naționale.

Stilul său de joc se baza pe școala de șah moldovenească, creată de Veaceslav Chebanenko. Trio-ul național de mari maeștri – Viorel Bologan, Viorel Iordăchescu și Dmitri Svetușkin – a devenit cunoscut în lume, aducând faimă Moldovei. Atingând vârful carierei cu un rating Elo de 2621 și apărând onoarea Moldovei la 10 Olimpiade, Dmitri s-a concentrat pe educarea noii generații, organizând un centru pentru cei mai buni juniori din țară. În perioada 2015-2019, prin centru au trecut sportivi care au devenit maeștri și mari maeștri – Ivan Schițco, Andrei Macovei, Dragoș Cereș, Vladimir Hamițevici, Nikita Morozov, Valeriu Iovcov și alții. Dmitri Svetușkin acorda o atenție deosebită analizei propriilor partide, explicând în detaliu momentele critice.

În afara șahului, Dmitri era un bun cunoscător al literaturii și pasionat de poezie. În fotbal, era mereu suporter al echipei „Spartak” Moscova, care era echipa sa preferată. Printre țările sale preferate se numărau țările balcanice, în special Serbia și Grecia, unde se simțea ca acasă datorită culturii și modului lor de viață. În muzică, prefera cântecele cu un sens profund.

Colegii îl numeau cu drag pe Dmitri Svetușkin „marele maestru al poporului” pentru înaltul său profesionalism, bunătate și dragoste față de oameni.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) 5 moldoveni au rămas fără cetățenie/ Cine nu ar trebui să fie în Parlament?/ Pe cine a „înghițit” PAS?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:

— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

grt.md/imagine simbol

Republica Moldova va face stocuri de gaz pentru sezonul rece. ANRE a aprobat cantitățile

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis că, până la 1 noiembrie, vor fi făcute stocuri de gaz, în volum de 145 374,710 mii m³, pentru sezonul rece 2025-2026. S-a întâmplat la ședința din 18 iulie, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri cu privire la sectorul gazelor din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ANRE, a fost aprobat tariful reglementat pentru serviciul de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare de intrare/ieșire unde S.R.L. „Vestmoldtransgaz” oferă capacitate condiționată, stabilit în cuantum de 277,26 lei pentru 1000 m³/h sau 26,26 lei/MWh/h. „Acest produs va spori atractivitatea utilizării sistemului de transport de către traderi, în vederea valorificării coridorului transbalcanic și a tranzitului de gaze naturale spre Ucraina”, a precizat ANRE.

Totodată, în scopul executării prevederilor Legii nr. 152/2025 prin care a fost modificată Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, conform căreia au fost stabilite ANRE-ului anumite responsabilități noi, Consiliul de Administrație a aprobat mai multe hotărâri, și anume:

Au fost stabilite pragurile de consum anual pentru clasificarea consumatorilor noncasnici, după cum urmează:

  • consumatori noncasnici mici – până la 10 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mijlocii – între 10 000 și 100 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mari – peste 100 000 m³/an.

De asemenea, a fost aprobată cantitatea totală de gaze naturale ce urmează a fi stocată până la 1 noiembrie 2025 pentru perioada rece a anilor 2025-2026, în volum de 145 374,710 mii m³, echivalentul a 1 534 873,458 MWh, precum și lista furnizorilor obligați să instituie stocuri de gaze naturale și cantitățile aferente fiecăruia. „Până la 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații privind cantitatea de gaze naturale stocată, dacă aceasta este creată și menținută direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi, precum și rutele de livrare la frontiera Republicii Moldova”, a menționat ANRE.

Compania „Chișinău-gaz” a fost desemnată, pentru o perioadă de cinci ani, în calitate de entitate de reconciliere, responsabilă de efectuarea și primirea plăților compensatorii de egalizare către și de la operatorii sistemelor de distribuție. „Tarifele uniforme pentru serviciul de distribuție vor reduce impedimentele furnizorilor din piața nereglementată de a furniza gaze naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sporind astfel gradul de liberalizare a pieței”, a spus ANRE.

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Endava continuă Programul de Internship pe Salesforce, MS Dynamics şi ServiceNow, cu accent pe AI

Endava își extinde Programul de Internship pentru toamna anului 2025, oferind o nouă oportunitate pentru cei pasionați de tehnologie și inovație. Această ediție va pune accent pe instrumentele Salesforce, Microsoft Dynamics şi ServiceNow. O atenție sporitǎ va fi acordatǎ integrării tehnologiilor de inteligență artificială (AI), reflectând tendințele actuale din industrie.

Ce presupune programul de Internship?

Programul oferă tinerilor profesioniști oportunitatea de a dobândi experiență practică în configurarea și dezvoltarea de soluții bazate pe platforme low-code și no-code, larg utilizate în mediul de afaceri actual. Participanții vor învăța cum să creeze și să personalizeze aplicații folosind instrumente Microsoft Dynamics precum Power Apps, să analizeze și să vizualizeze date cu Power BI și să automatizeze procese de business cu Power Automate.

În direcția Salesforce, internii vor lucra cu cea mai utilizată platformă de gestionare a relației cu clienții (CRM), explorând atât partea de configurare, cât și dezvoltarea prin instrumente declarative și limbajul de programare Apex. Ei vor avea ocazia să învețe cum să construiască obiecte și relații între acestea, să implementeze reguli de validare, să personalizeze interfețele de utilizator și să automatizeze procesele de business.

În ServiceNow, internii vor lucra cu una dintre cele mai populare platforme de automatizare a proceselor IT și business, utilizată la scară globală pentru digitalizarea serviciilor interne într-o organizație. Participanții vor explora atât partea de configurare, cât și elemente de dezvoltare folosind JavaScript. Ei vor învăța cum să creeze și să gestioneze aplicații personalizate, să configureze flowuri, să dezvolte UI Actions și UI Policies, să automatizeze procese prin Flow Designer și să lucreze cu tabele. De asemenea, vor dobândi noțiuni despre IT Service Management (ITSM) și vor înțelege cum ServiceNow sprijină digitalizarea întregului ciclu de viață al serviciilor IT.

Platforma pune la dispoziția internilor competențele necesare pentru a naviga cu ușurință în cadrul acesteia, iar internshipul le va permite să înțeleagă cum se dezvoltă și se extinde o platformă low-code/no-code într-un mediu real de lucru.

Integrarea AI în Programul de Internship

Un element distinctiv al acestui internship va fi integrarea tehnologiilor de inteligență artificială în platformele Salesforce, Microsoft Dynamics şi ServiceNow. AI joacă un rol din ce în ce mai important în automatizarea proceselor și personalizarea interacțiunilor cu utilizatorii. Prin instrumente precum AI Builder din Power Platform și Einstein AI din Salesforce, participanții vor avea șansa de a explora soluții inteligente care îmbunătățesc eficiența și calitatea deciziilor de business.

Ce cunoștințe și abilități ar trebui să aibă un candidat?

Un candidat ar trebui să posede gândire analitică orientată spre rezolvarea problemelor, abilități solide de comunicare, capacitatea de a lucra în echipă și un nivel avansat de cunoaștere a limbii engleze.

Cunoștințele tehnice sunt de asemenea binevenite, inclusiv:

  • Principii ale programării orientate pe obiecte
  • Cunoștințe de bază de HTML, CSS și JavaScript
  • Înțelegerea sistemelor de control al versiunilor, precum GIT
  • Înțelegere de bază a bazelor de date și a gestionării datelor (tabele, câmpuri, înregistrări)
  • Cunoștințe de bază de SQL: interogări, join-uri și manipulare a datelor
  • Înțelegere de bază a unor termeni IT precum API-uri, JSON-uri etc.
  • Reprezintă un avantaj cunoașterea de bază a Power Platform, Salesforce sau ServiceNow

Ce competențe vor dobândi internii?

Pe parcursul celor trei luni de internship, participanții vor dobândi cunoștințe tehnice solide și le vor aplica în proiecte reale. Competențele-cheie includ:

  • Configurarea și dezvoltarea de aplicații în Microsoft Dynamics, Salesforce şi ServiceNow
  • Utilizarea Power BI pentru analiza și interpretarea datelor
  • Automatizarea fluxurilor de lucru cu Salesforce și Power Automate
  • Dezvoltarea de soluții integrate cu AI în cadrul platformelor
  • Colaborare în mediu Agile

De ce să aplici?

Platformele Salesforce, Power Platform şi ServiceNow sunt din ce în ce mai căutate în industrie, iar acest internship oferă o oportunitate excelentă de a dobândi experiență practică. Endava oferă un mediu de învățare dinamic, acces la tehnologii de ultimă generație și sprijin din partea unor mentori experimentați. 

Dacă ești pasionat de soluții digitale inovatoare și vrei să îți construiești o carieră în IT, acest program este pentru tine.

Pozițiile disponibile și materialele de studiu pot fi accesate AICI.

Tudor Mardei | NewsMaker

Alegeri repetate la Boldurești: CEC tipărește aproape 3 mii de buletine de vot, pentru scrutinul de duminică

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că va tipări 2 888 de buletine de vot pentru turul al doilea repetat al alegerilor locale noi din comuna Boldurești, raionul Nisporeni. Toate buletinele vor fi în limba română.

Buletinele vor avea 14 cm lățime și 13,5 cm lungime. Costul unui exemplar este de 0,90 lei. Astfel, valoarea totală a tirajului se ridică la 2 599,20 lei.

Locuitorii comunei Boldurești sunt așteptați la urne duminică, pe 20 iulie. Comisia Electorală Centrală a decis, în ședința din 16 iulie, repetarea turului al doilea al alegerilor locale.

Hotărârea a fost luată după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia Curții de Apel privind anularea scrutinului și a stabilit că doar autoritățile electorale pot decide dacă alegerile trebuie sau nu anulate.

Votarea în turul doi are loc în baza acelorași liste electorale. Lupta pentru fotoliul de primar se dă între Sergiu Bulicanu și Nicanor Ciochină, învinuit că a accidentat mortal un copil și a părăsit locul accidentului. Ciochină respinge acuzațiile.

CEC

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: