UE finanțează Armata Națională a Moldovei cu €40 mln. Borrell: Contribuim la consolidarea sectorului de apărare
Full Article 2 minutes read

UE finanțează Armata Națională a Moldovei cu €40 mln. Borrell: Contribuim la consolidarea sectorului de apărare

Consiliul European (CE) a adoptat, pe 4 mai, măsura de asistență în valoare de 40 miloane în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Sprijinul va fi acordat prin intermediul Instrumentului European pentru Pace și va finanța echipamente non-letale, bunuri și servicii pentru armata țării noastre, inclusiv formare tehnică.

CE a precizat că suma va fi oferită în decursul a 36 de luni. Tehnica aprobată spre finanțare include echipamente de supraveghere aeriană, mobilitate și transport, logistică, comandă și control și echipamente de apărare cibernetică.

Consiliul European a declarat că măsura de asistență va contribui la sporirea eficacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Moldova va accelera conformitatea acesteia cu standardele UE și interoperabilitatea, permițând astfel o mai bună protecție a civililor în timpul crizelor și a situațiilor de urgență.

De menționat că Consiliul European a adoptat o astfel de măsură de asistență și pentru Forțele de apărare georgiene.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că prin aceste noi pachete de asistență, blocul comunitar continuă să sprijine modernizarea capacităților Forțelor Armate ale Republicii Moldova și ale Forțelor de Apărare ale Georgiei.

„Într-un context geopolitic dificil și în conformitate cu aspirațiile lor europene, contribuim la consolidarea sectoarelor lor de apărare și la creșterea capacității lor de a participa la misiunile militare și operațiunile UE. Acesta este cel de-al treilea pachet de asistență pentru ambele țări în cadrul EPF, subliniind în mod clar angajamentul de neclintit al UE față de securitatea și stabilitatea regiunii”, a menționat acesta.

***

Amintim că ministrul de Externe Nicu Popescu a anunțat că Uniunea Europeană va acorda €40 milioane Republicii Moldova pentru fortificarea capacităților de apărare pe 25 aprilie. Informația a fost comunicată de oficial în cadrul unei conferințe de presă în care a vorbit despre contribuțiile Republicii Moldova la Pachetul de Extindere al UE pentru anul 2023, statutul implementării celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, precum și despre recentele decizii ale Consiliului Afacerilor Externe al UE care vizează țara noastră.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: