Achitarea salariilor, pensiilor și altor plăți sociale este prioritară și se va face fără întârziere. Asigurările vin din partea reprezentanților Partidului Socialiștilor (PSRM) și a Partidului Democrat (PDM), iar același comunicat de presă a fost publicat marți, 28 aprilie, pe site-urile fiecărei dintre cele două formațiuni. Potrivit declarației de presă, subiectul a fost discutat aseară de către reprezentanții majorității parlamentare.
PDM și PSRM menționează că riscul blocării de către unii politicieni a legilor bugetar-fiscale în baza cărora guvernul finanțează aceste cheltuiieli se menține, dar datorită promulgării și publicării rapide a acestor acte legislative ele au intrat în vigoare sîmbătă, 25 aprilie. Astfel, Ministerul Finanțelor a reușit accesarea celor peste 4 miliarde lei oferiți de FMI, înainte ca aceste legi să fie blocate.
„Rămân, însă, sub pericol de nefinanțare chetuielile, care conform rectificării bugetare urmează a fi finanțate din mijloacele creditului de stat din partea Federației Ruse. În cazul blocării acestei finanțări din partea CCM, guvernul va trebui să vină în Parlament cu rectificare, reducînd peste 4 miliarde de lei cheltuieli menite să susțină economia națională, să creeze locuri de muncă pentru cetățenii reveniți de peste hotare, dar și unele cheltuieli sociale și investiționale”, scriu politicienii socialiști și cei democrați.
Mai mult, potrivit acestora, dacă acei peste 4 mlrd de lei (echivalentul creditului rusesc de 200 mln euro) nu vor mai ajunge în buget, Guvernul va fi nevoit să renunțe la reparația drumurilor (1,4 mlrd lei), la subvenționarea dobânzilor pentru creditele acordate agenților economici (90 mln.lei), la programul de rambursare a TVA pentru agenții economici (1 miliard de lei), la alocarea mijloacelor suplimentare pentru sistemul medical (circa 600 mln.lei), la implementarea măsurilor menite să atenueze consecințele secetei, precum și la alte cheltuieli esențiale pentru funcționarea statului în condițiile unei crize pandemice, economice, dar și de situație excepțională în agricultură.
Amintim că vineri, 24 aprilie, Igor Dodon a atenționat că în cazul în care va fi anulat acordul privind împrumutul din Federația Rusă, de la 1 mai, în Republica Moldova ar putea să nu mai fie achitate pensiile și salariile bugetarilor.
Luni, 27 aprilie, grupul parlamentar Pro Moldova a anunțat că a depus la Procuratura Generală un denunț penal pe numele președintelui Igor Dodon. Deputații îl acuză pe șeful statului de șantaj.
„Președintele Dodon și-a permis în public să vină cu amenințări, cu șantaj față de cetățeni, față de judecătorii Curții Constituționale, de liderii opoziției, deputați din parlament. Aceste acțiuni nu sunt altceva decât, cel puțin, o infracțiune gravă. Amenințarea și șantajul se pedepsesc penal. Am solicitat Procuraturii Generale să inițieze procedurile și investigațiile de rigoare”, a anunțat deputatul Serghei Sîrbu.