Un nou deces provocat de malarie, înregistrat în Republica Moldova: persoana avea doar 26 de ani 
Full Article 2 minutes read

Un nou deces provocat de malarie, înregistrat în Republica Moldova: persoana avea doar 26 de ani 

Agenția Națională pentru Sănătate Publică comunică despre înregistrarea unui nou deces provocat de malarie tropică. Este vorba despre un cetățean al Republicii Moldova, născut în anul 1996, recent revenit dintr-o regiune endemică.

Potrivit Agenției, tânărul, angajat al unei companii de construcții, s-a aflat în perioada 3 iunie – 27 iulie în Benin, Africa de Vest.

Autoritățile moldovenești spun că acesta nu a administrat tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.

Primele semne clinice ale bolii i-ar fi apărut pe 6 august: febră 38,0C, dureri de cap (cefalee), slăbiciuni generale, transpirație abundentă.

Agenția spune că pe parcurs, starea bolnavului s-a agravat și a fost solicitat serviciul AMU, acesta fiind internat în IMSP SCBI „T. Ciorbă”.

În aceeași zi, a fost confirmată diagnoza de malarie tropică, bolnavul fiind transferat în stare critică în secția de terapie intensivă a IMSP Institutul de Medicină Urgentă.

„În pofida tuturor eforturilor depuse de către lucrătorii medicali, pacientul a decedat”, au precizat reprezentanții Agenției.

Amintim că primul caz de malarie tropicală a fost înregistrat în țara noastră la un cetățean ucrainean, în vârstă de 33 de ani, refugiat în Republica Moldova.

Ce este malaria?

— Malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;

— Dacă planificați călătoria spre o zonă endemică prin malarie, este necesară administrarea tratamentului profilactic;

— Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia;

— Boala poate fi prevenită şi tratată;

— În cazul suspectării primelor simptome ale bolii, precum frisoane, febră, dureri de cap la 10-15 zile de la sosirea într-o țară endemică, apelați imediat după asistența medicală urgentă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: