VIDEO Aeroportul din Găgăuzia prinde contur, dar… virtual. Guțul a găsit un investitor misterios din Turcia pentru suma de €200 mln
Full Article 3 minutes read

VIDEO Aeroportul din Găgăuzia prinde contur, dar… virtual. Guțul a găsit un investitor misterios din Turcia pentru suma de €200 mln

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul a anunțat că a discutat cu un investitor turc, identitatea căruia nu a dezvăluit-o, despre construirea unui aeroport în orașul Ceadîr-Lunga. Guvernatoarea a declarat că în prezent se pregătesc documentele privind terenul unde va fi construit aeroportul, iar dacă lotul de pământ va fi înregistrat, „misteriosul” investitor ar urma să înceapă proiectarea obiectivului de transport în 3-4 luni. Precizările au fost făcute pe 18 septembrie într-o postare pe canalul său de Telegram.

Guțul a declarat că, în cadrul vizitei sale în Turcia, a discutat cu un „important investitor” turc despre construirea unui „aeroport modern” pe teritoriul orașului Ceadîr-Lunga din autonomia găgăuză. Potrivit bașcanului, costul aeroportului se estimează la 200 milioane de euro. De menționat că, la fel ca și în cazul altor proiecte de infrastructură, Guțul, care este susținută în activitatea sa de fugarul Ilan Șor, nu a spus cine este acest investitor care ar urma să construiască aerogara din Ceadîr-Lunga.

Totodată, Evghenia Guțul a declarat că terenul pe care se intenționează a construi aeroportul a fost selectat deja, iar, la moment, se încearcă a înregistra lotul de pământ.

Am început deja procedura primei etape – pregătirea documentelor privind terenul de pământ din Ceadîr-Lunga, selectat pentru construcția obiectivului de transport. În cazul unei decizii favorabile, investitorul se angajează să înceapă proiectarea aeroportului și lucrările pregătitoare în termen de 3-4 luni”, a spus guvernatoarea.

Bașcanul Găgăuziei a publicat și un video cu aeroportul pe care intenționează să-l construiască.

NM a solicitat un comentariu de la purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă în legătură cu declarațiile bașcanului privind identificarea unui investitor turc în vederea construcției aeroportului. Deocamdată însă n-am primit un răspuns.

***

Amintim că, în timpul campaniei electorale, fugarul Ilan Șor, condamnat la ani grei de pușcărie în dosarul „Frauda Bancară”, a declarat că dacă Evghenia Guțul va fi aleasă bașcan, în Găgăuzia va fi construit un aeroport.

Reamintim în acest context că Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcția de bașcan al Găgăuziei pe data de 19 iulie, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. De altfel, la două luni din momentul în care a preluat funcția, președinta Maia Sandu încă nu a semnat decretul prin care o numește pe Guțul membru în Guvern. Echipa „de vis” al lui Șor nu a fost confirmată, în funcții pentru fotolii în Comitetul Executiv al Găgăuziei nici de Adunarea Populară din autonomie, deși au fost numeroase încercări în acest sens.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: