VIDEO Alexei Navalinîi, condamnat la încă 19 ani de închisoare într-un nou dosar pentru „extremism”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Alexei Navalinîi, condamnat la încă 19 ani de închisoare într-un nou dosar pentru „extremism”

Opozantul rus Alexei Navalinîi, fondatorul Fondului de luptă împotriva corupției (FBK), a fost condamnat la 19 ani de închisoare, cu executarea pedepsei într-o colonie cu regim special, în dosarul penal pentru „extremism”. Sentința a fost pronunțată pe 4 august de către Tribunalul orașului Moscova, scrie Dojdi. Ședința a avut loc în penitenciarul IK-6 din regiunea Vladimir, acolo unde Navalnîi este deținut în dosarul pentru așa-zisă „fraudă pe scară largă”.

Navalinîi a fost acuzat în temeiul a șase articole: crearea unei comunități extremiste, apeluri la extremism, crearea unui ONG care încalcă drepturile cetățenilor, finanțarea extremismului, precum și implicarea minorilor în acțiuni periculoase și reabilitarea nazismului. Astfel, acuzarea a cerut 20 de ani de închisoare pentru acesta.

Potrivit directorului FBK, Ivan Jdanov, acuzațiile împotriva lui politicianului se referă la activitatea sediului și fundației sale, la colectarea de donații, la tweet-urile fostului operator al FBK, Pavel Zelenski, despre autoimolarea jurnalistei Irina Slavina, la participarea persoanelor sub 18 ani la mitinguri și la articolul privind „realizarea nazismului” prin publicarea de către sediul FBK din Volgograd a unui colaj cu monumentul „Родина-мать зовет!” stropit cu verde, în semn de solidaritate cu Navalnîi după atacul asupra sa din 2017.

După intrarea în vigoare a sentinței în dosarul pentru „extremism”, Navalinîi va fi transferat din penitenciarul cu regim stric IK-6 într-o colonie cu regim special, unde își ispășesc pedeapsa recidiviștii deosebit de periculoși și cei condamnați la închisoare pe viață.

Cu o zi înainte de anunțarea sentinței, Navalny le-a cerut simpatizanților săi să nu își arate solidaritatea cu el „plângându-se de sentințele staliniste”. În opinia acestuia, o astfel de pedeapsă aspră este necesară pentru a intimida cetățenii, ci nu pe el. Opozantul i-a îndemnat pe susținători săi să nu se lase intimidați și să continue să facă tot ce le stă în putință pentru a rezista.

Instanța a început audierea cauzei penale pentru „extremism” împotriva lui Navalinîi pe 19 iunie. Ședințele de judecată în teritoriu au avut loc cu ușile închise. Printre martorii lui Navalinîi s-au numărat politicienii condamnați Vladimir Kara-Murza, Ilia Iașin, Lilia Cianîșeva și Alexei Gorinov, precum și, potrivit fostului șef al „Эха Москвы” Alexei Venediktov, fostul primar din Ekaterinburg Evghenii Roizman și șeful Novaya Gazeta Dmitri Muratov.

***

Precizăm că Alexei Navalnîi servește în prezent o pedeapsă de 9 ani de închisoare. Acesta a fost găsit „vinovat”, în martie 2022, de „fraudă pe scară largă”, de către un tribunal rus. Opozantul rus a fost judecat în timp ce era deja încarcerat pentru alte condamnări, pe care el le respinge și care sunt considerate de lumea occidentală drept acțiuni politice ce au în spate influența Kremlinului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: