Andrei Mardari / NewsMaker

(VIDEO) Câte tone de grâu mai are R. Moldova în rezerva de stat? Răspunde ministrul Agriculturii. Interviu NM

În depozitele din Moldova au mai rămas 175 de mii de tone de grâu. Această cantitate ajunge până la mijlocul lunii septembrie. Despre acest lucru a anunțat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu într-un interviu pentru NM. Totodată, el a menționat că ministerul care îl conduce va lucra la creșterea ponderii locale a zootehniei.

„Astăzi există 175.000 de tone de cereale în depozite. Ajunge până la jumătatea lunii septembrie. Până la sfârșitul primei săptămâni a lunii august se va recolta grâu nou. Există o rezervă pentru o lună și jumătate, două, după recoltare”, a spus Gherciu, menționând că, astfel, Moldova este complet asigurată cu cereale.

Potrivit acestuia, acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că în martie autoritățile au impus inițial o interdicție asupra exportului de grâu, iar ulterior asupra exportului de făină.

Anul acesta, conform previziunilor Ministerului Agriculturii, recolta de grâu va fi de 900 de mii de tone, adică cu 30% mai mică decât anul trecut.

„În același timp, consumăm 660 de mii de tone pe an – acesta este grâu alimentar, plus grâu pentru sectorul zootehnic. Consumăm ceva mai puțin de 400 de mii de tone de grâu alimentar pe an”, a spus ministrul.

Totodată, Gherciu a explicat că securitatea alimentară nu se limitează la stocurile de grâu, ci afectează și alte sectoare agricole și zootehnice.

„Moldova își poate asigura securitatea alimentară cu propriile produse. Sunt dificultăți cu produsele lactate: ni se asigură cu 65%, restul de 35% este importat. Ne asigurăm carne de porc cu 87%, carne de pui cu 70%. Puiul era în mod tradițional din Ucraina, iar carnea de porc din UE conform cotelor”, a explicat el.

Ministrul a mai spus că după începerea războiului din Ucraina, aprovizionarea cu produse din Ucraina, Belarus și Rusia a fost întreruptă pentru Moldova. El a menționat că țara noastră a găsit chiar furnizori de hrișcă din Polonia și Franța. Totuși, el a menționat că în viitor Moldova se va putea asigura cu hrișcă.

„Acum suprafața de hrișcă este foarte mică – aproximativ 100 de hectare. Nu au existat semințe de hrișcă anul acesta, dar sunt cei care vor să le cultive. Devine mai interesant din punct de vedere al rentabilității și cred că ne vom pregăti și vom putea asigura producătorii locali cantitatea necesară din această cultură”, a explicat Gerchiu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: