Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi consideră că taxa de €9, pe care o achită în prezent fiecare pasager care pleacă din Aerpoportul Internațional Chișinău, ar trebui eliminată. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, din 12 decembrie, în cadrul căreia sunt examinate legile bugetului pentru anul viitor. Budianschi a precizat, însă, că nu dispune de date cu privire la situația financiară a întreprinderii care gesionează momentan Aeroportul Internațional Chișinău.
„În ultimul timp am auzit de la autorități că aeroportul s-a reîntors în proprietatea statului, am lichidat concesiunea. Din câte țin minte, unii colegi de-ai dvs pledau foarte activ împotriva colectării de €9. Așa cum la ziua de azi Aeroportul este responsabilitate guvernului, vreau să știu dacă planificați lichidarea acestei colectări, pentru micșorarea prețurilor pentru cetățeni”, s-a adresat Diana Caraman, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) către ministrul Finanțelor.
În replică, șeful de la Finanțe a precizat că nu dispune de un raport cu privire la situația financiară a întreprinderii care gestionează momentan Aeroportul, însă consideră că taxa ar trebui lichidată.
„Cunoașteți că 4,5% din această plată vine în fondul pentru susținerea populației, finanțarea pachetului minim social. În urma analizei situației, în aeroport, la ziua de astăzi, capacitatea sa de a finanța acele investiții sau situații raportate, se va decide ce-i de făcut mai departe cu această taxă. La moment nu am o analiză care să arate care este situația datoriilor pe această întreprindere. Această taxă a fost introdusă pentru că existau dificultăți pe finanțarea investițiilor de la aeroport. Cu părere de rău, partenerul privat a preluat aceste taxe, aș spune pe nedrept, pentru că obligația de finanțare și refinanțare a investițiilor efectuate în aeroport trebuiau să îi revină partenerului. Sper că în timpul apropiat vom avea o claritate cu privire la situația financiară a întreprinderii care gestionează aeroportul și se va lua decizia. Din punctul meu de vedere, această taxă ar fi bine de scos”, a răspuns Budianschi.
Potrivit RISE Moldova, Avia Invest este firma care, practic imediat de la fondare, a luat în concesiune, pentru 49 de ani, pe 30 august 2013, Aeroportul Internaţional Chişinău. De atunci, firma şi-a schimbat de câteva ori proprietarii.
Judecătorii Curții de Apel Chișinău au pronunțat pe 23 noiembrie hotărârea prin care Aeroportul Internațional Chișinău urmează să revină în proprietatea statului. Avia Invest consideră că decizia este ilegală. Compania susține că, dacă va fi pusă în aplicare, inițiativa va costa statul peste 90 mln euro. Mai mult, hotărârea va fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.
Șefa statului Maia Sandu a calificat hotărârea drept „o înfrângere pentru gruparea coruptă”. „Gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situația din țara noastră, de teamă că va pierde cele furate, a suferit o înfrângere”, a declarat președinta țării.
Potrivit Agenției Proprietății Publice (APP), Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în cel mult 180 de zile de la expedierea de către Agenția Proprietății Publice (APP) a notificării de rezoluțiune a contractului de concesiune, adică până în luna iunie 2023.
Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, declara în 2019 că taxa de dezvoltare de 9 euro pentru fiecare pasager care pleacă din aeroport a fost inclusă absolut legal în contractul de concesiune semnat cu „Avia Invest” și a motivat că în practica internațională ar exista obligativitatea unei taxe pentru investiții.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!