(VIDEO) DDT, melodie interpretată în memoria lui Navalnîi: „Fiecare rus poate deveni liber”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) DDT, melodie interpretată în memoria lui Navalnîi: „Fiecare rus poate deveni liber”

Solistul trupei ruse de muzică rock „DDT”, Iuri Șevciuk, a vorbit despre moartea lui Alexei Navalnîi în timpul unui concert susținut în capitala Kazahstanului, Astana. În timpul discursului, el a amintit că politicianul a vorbit mereu despre libertate și a remarcat că fiecare rus poate deveni liber, scrie „Novaya Gazeta Evropa”.

„Alexei Navalnîi, care ne-a vorbit nouă, rușilor, despre libertate, a murit. El ne-a reamintit că toți putem deveni liberi în cel mai bun sens al cuvântului. El a spus că credința fără libertate este fanatism. Munca fără libertate este o sclavie grea. Nimic nu se întâmplă fără libertate. Vrem să cântăm o melodie în onoarea lui Alexei Navalnîi”, a spus Iuri Șevciuk de pe scenă, în timpul concertului de la Astana.

În memoria lui Navalnîi, Șevciuk a cântat melodia „Libertate”.

Moartea liderului opoziției ruse

Amintim că Alexei Navalnîi, care era deținut într-o închisoare din Siberia, din motive politice, a fost declarat mort pe 16 februarie. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Mama și avocatul lui Alexei Navalnîi a ajuns pe 17 februarie la închisoarea din Cercul Polar, unde reprezentanții coloniei i-au înștiințat oficial despre moartea politicianului și le-au spus că corpul neînsuflețit al acestuia s-ar afla la morga din Salekhard. Ajunși, reprezentanții de la morga din Salekhard le-au comunicat mamei și avocatului politicianului că cadavrul nu se află acolo. Mai târziu, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a anunțat că Comisia de Investigație refuză să predea trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi rudelor „până când nu vor termina verificările”.

Între timp, publicația independentă rusă „Novaya Gazeta Evropa” a scris pe 18 februarie că trupul neînsuflețit al opozantului se află în morga spitalului clinic din orașul Salekhard. Potrivit publicației, cadavrul politicianului a fost transportat la spital în seara zilei de 16 februarie, dar autopsia nu a fost încă efectuată. Detalii – AICI.

Moartea lui Alexei Navalnîi a provocat un val de reacții în întreaga lume. Liderii UE și politicienii moldoveni consideră că opozantul rus a fost omorât, iar de vină ar fi regimul de la Moscova, în frunte cu Vladimir Putin. Detalii – AICI. Mesaje au fost transmise inclusiv de președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

De când s-a aflat despre decesul opozantului rus, în zeci de orașe din întreaga lume, inclusiv la Chișinău, au fost organizate manifestații de comemorare. În Federația Rusă, persoanele care participă la manifestațiile în memoria lui Navalnîi sunt reținute de forțele de ordine. Potrivit activiștilor ruși, peste 400 de persoane au fost reținute în 36 de orașe până în dimineața zilei de 18 februarie.

***

Alexei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: