VIDEO Gavrilița, replică pentru Peskov: „Într-o relație comercială, atunci când un client solicită o amânare de plată, de obicei este acceptată”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Gavrilița, replică pentru Peskov: „Într-o relație comercială, atunci când un client solicită o amânare de plată, de obicei este acceptată”

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a comentat în cadrul dezbaterilor din 20 ianuarie din Parlament declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, cu privire la „relația strict comercială dintre Moldova și Gazprom”. Șefa Executivului și-a exprimat speranța că refuzul concernului rus de a oferi un răgaz companiei-fiice Moldovagaz la plata avansului pentru consumul de gaze naturale nu are canotații politice.

Ieri am auzit comentariu care spunea că este o relație strict comercială între Gazprom și Moldovagaz. Noi sperăm foarte mult că este așa, deși, chiar și într-o relație comercială, atunci când un client sau cineva căruia îi furnizezi un serviciu, solicită o amânare de plată pe o anumită perioadă, aceasta de obicei este acceptată. Sper foarte mult că nu există conotații politice în această decizie”, a replicat Gavrilița.

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Adela Răileanu a remarcat că alte state au reușit să negocieze prețuri mult mai avantajoase pentru gazul furnizat de Gazprom. „De ce nici Dvs, nici doamna președinte, nu discutați direct? De ce refuzați în continuare să vă implicați în discuții cu partea rusă, pentru a asigura Moldova cu gaz în condiții mai bune? Dna Sandu a avut cel puțin 7 ocazii de a discuta direct cu președintele rus”, i-a reproșat aceasta Nataliei Gavrilița.

În replică, prim-ministrul a răspuns: „Este un fals. Noi suntem deschiși să discutăm la cel mai înalt nivel. În contextul crizei gazelor am scris și eu scrisori omologului meu și dna președinte a avut conversații telefonice cu reprezentanții Guvernului Rusiei. Dl viceprim-ministru Spînu a avut mai multe discuții”.

Pe 20 ianuarie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Moldova din cauza crizei de pe piața energetică. Se întâmplă după ce, pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie.

Purătătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că livrarea gazului în Republica Moldova de către compania Gazprom este un subiect pur comercial, nicidecum politic.

Companiei Moldovagaz îi lipsește suma de $25 mln pentru a achita integral avansul către Gazprom, întrucât, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, în timp ce consumatorii achită facturile la un preț de achiziție de $450.

În prezent, tariful pentru gazele naturale, cu TVA inclus, este de 11,08 lei. Directorul Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat pe 20 ianuarie că va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful pentru consumatori. Anterior, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, dacă prețul de $647, cu care R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în luna ianuarie se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: