VIDEO Gavrilița, replică pentru Peskov: „Într-o relație comercială, atunci când un client solicită o amânare de plată, de obicei este acceptată”

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a comentat în cadrul dezbaterilor din 20 ianuarie din Parlament declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, cu privire la „relația strict comercială dintre Moldova și Gazprom”. Șefa Executivului și-a exprimat speranța că refuzul concernului rus de a oferi un răgaz companiei-fiice Moldovagaz la plata avansului pentru consumul de gaze naturale nu are canotații politice.

Ieri am auzit comentariu care spunea că este o relație strict comercială între Gazprom și Moldovagaz. Noi sperăm foarte mult că este așa, deși, chiar și într-o relație comercială, atunci când un client sau cineva căruia îi furnizezi un serviciu, solicită o amânare de plată pe o anumită perioadă, aceasta de obicei este acceptată. Sper foarte mult că nu există conotații politice în această decizie”, a replicat Gavrilița.

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Adela Răileanu a remarcat că alte state au reușit să negocieze prețuri mult mai avantajoase pentru gazul furnizat de Gazprom. „De ce nici Dvs, nici doamna președinte, nu discutați direct? De ce refuzați în continuare să vă implicați în discuții cu partea rusă, pentru a asigura Moldova cu gaz în condiții mai bune? Dna Sandu a avut cel puțin 7 ocazii de a discuta direct cu președintele rus”, i-a reproșat aceasta Nataliei Gavrilița.

În replică, prim-ministrul a răspuns: „Este un fals. Noi suntem deschiși să discutăm la cel mai înalt nivel. În contextul crizei gazelor am scris și eu scrisori omologului meu și dna președinte a avut conversații telefonice cu reprezentanții Guvernului Rusiei. Dl viceprim-ministru Spînu a avut mai multe discuții”.

Pe 20 ianuarie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Moldova din cauza crizei de pe piața energetică. Se întâmplă după ce, pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie.

Purătătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că livrarea gazului în Republica Moldova de către compania Gazprom este un subiect pur comercial, nicidecum politic.

Companiei Moldovagaz îi lipsește suma de $25 mln pentru a achita integral avansul către Gazprom, întrucât, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, în timp ce consumatorii achită facturile la un preț de achiziție de $450.

În prezent, tariful pentru gazele naturale, cu TVA inclus, este de 11,08 lei. Directorul Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat pe 20 ianuarie că va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful pentru consumatori. Anterior, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, dacă prețul de $647, cu care R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în luna ianuarie se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: