VIDEO Jānis Mažeiks susține că Moldova nu este pregătită să devină membră a UE. Maia Sandu: Să fim evaluați după merite
Full Article 2 minutes read

VIDEO Jānis Mažeiks susține că Moldova nu este pregătită să devină membră a UE. Maia Sandu: Să fim evaluați după merite

Republica Moldova nu este pregătită momentan să devină membră a Uniunii Europene cu drepturi depline. Opinia a fost enunțată de către ambasadorul UE în Republica Moldova Jānis Mažeiks, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii din Bălți. Oficialul a precizat că țara trebuie să treacă inițial printr-o serie de transformări, iar corupția este principala problemă care trebuie soluționată. Între timp, președinta R. Moldova Maia Sandu a declarat că Chișinăul nu se așteaptă la menajamente din partea UE în procesul de aderare.

Vom afla după ce vom primi partea a doua a chestionarului. Dar dacă mă întrebați pe mine: este gata Moldova să devină membru? Probabil că nu, întrucât știți și voi problemele care există: corupția. Întrebarea este cât de mult arată acum Moldova a țară UE. Pentru că procesul de evaluare anume despre aceasta este: cât de mult corespunde criteriilor pretinse de la toți noii candidați. Eu sunt din Letonia și am trecut și noi prin procese dificile de transformare, aceleași chestionare. Nu vor fi făcute reduceri”, a răspuns oficialul la întrebarea jurnaliștilor.

Între timp, șefa statului a precizat că Chișinăul nu se așteaptă că va fi menajat în procesul de eurointegrare, ci este gata să-și asume toată responsabilitatea acestui parcurs. Aceasta a adăugat că între Republica Moldova și Ucraina nu există o competiție în procesul de obținere a statutului de candidat la aderare, iar Kievul merită să fie privilegiat în acest sens.

„Republica Moldova trebuie să fie parte a familiei europene, noi nu spunem că trebuie să trecem peste anumite etape, noi ne asumăm procesul așa cum este. Noi credem în meritocrație și fiecare țară să fie evaluată după merite. Și pentru Ucraina este mai bine dacă Republica Moldova este parte a UE și pentru noi este mai bine dacă Ucraina aderă. Eu nu văd aici o competiție. Dar, da, cred că Ucraina trebuie să primească puncte în plus pentru ceea ce face”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Maia Sandu a adăugat că Guvernul ar putea transmite în această săptămână răspunsurile la cel de-al doilea chestionar, în baza căruia Comisia Europeană va evalua situația din Republica Moldova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: