Mazeiks: Moldova a semnat un contract cu Gazprom după expertiza UE
Full Article 2 minutes read

Mazeiks: Moldova a semnat un contract cu Gazprom după expertiza UE

Înainte de a semna contractul cu Gazprom în octombrie 2021, autoritățile moldovenești s-au consultat pentru prima dată pe această temă cu UE. Declarația a fost făcută pe 8 iulie de șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks, la emisiunea „Tema” de la postul de televiziune Primul în Moldova.

„Când a apărut o problemă pe care Gazprom a uitat să o menționeze cu câteva zile înainte de expirarea contractului anterior, UE și-a oferit expertiza în termen de 24 de ore. Și cu ajutorul UE, guvernul a putut deja să negocieze. Și faptul că acest contract există acum este, de asemenea, o reflectare a asistenței de specialitate a UE”, a spus Mažeiks. În opinia sa, Moldova a semnat un contract cu Gazprom în condiţii favorabile.

În ceea ce privește tarifele la gaze, care au crescut după semnarea contractului, Mazeiks a amintit că UE a oferit Moldovei 60 de milioane de euro sub formă de ajutor într-un „ritm fără precedent”, care au fost distribuiți pentru compensarea facturilor la gaze.

El a mai menționat că decizia de a achiziționa gaze din surse alternative pentru Moldova în toamna anului trecut a fost consultată și cu experți europeni.

„A fost un test. Pentru a înțelege dacă Moldova are posibilitatea de a acționa diferit. Poate că acest lucru a contribuit și la obținerea unui rezultat cu Gazprom”, a spus ambasadorul UE.

În ceea ce privește prețul la gaze pe care consumatorii trebuie să-l plătească în temeiul acestui contract, Mazeiks a amintit că UE a oferit Moldovei un ajutor de 60 de milioane de euro într-un „ritm fără precedent”, care a mers spre compensarea facturilor la gaze.

Potrivit șefului Delegației UE, experții europeni au consiliat și autoritățile moldovenești cu privire la diversificarea surselor de achiziție de energie electrică.

„Să fie puțin mai scump, dar în acest caz, aveți deja evoluții”, a spus Mazeiks.

***

La 29 octombrie 2021, în urma negocierilor de mai multe zile de la Sankt Petersburg, autoritățile moldovenești au anunțat că au convenit cu reprezentanții Gazprom prelungirea contractului cu cinci ani de la 1 noiembrie. Părțile au convenit asupra unei formule „mixte” pentru calcularea prețului și efectuarea unui audit al datoriei Moldovagaz.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: