Ambasadorul UE: „În timpul călătoriilor prin Moldova nu am văzut niciun pod construit de Rusia”
Full Article 3 minutes read

Ambasadorul UE: „În timpul călătoriilor prin Moldova nu am văzut niciun pod construit de Rusia”

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că motivul pentru care o parte din societatea moldoveneaască nu susține procesul de intergrare europeană se datorează influenței propagandei și dezinformării Federației Ruse. În acest context, oficialul a precizat că delegațiile europene din țara noastră trebuie să ajute la consolidarea rezilienței Moldovei împotriva avestor fenomene nocive. 

În cadrul ediției din 12 mai a emisiunii „Novaya Nedelya” de la TV8, Janis Mazeiks a fost întrebat de ce o parte din clasa politică moldovenească, dar și unii cetățeni nu susțin integrarea Moldovei în Uniunea Europeană.

Oficialul a declarat că din puncte vedere rațional nu înțelege de ce unii oameni nu susțin integrarea europeană, dat fiind toate avantajele pe care acest proces le aduce calității vieții societății. Totuși, ambasadorul a remarcat că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că în societatea moldovenească persistă influența propagandei ruse, care discreditează UE.

„Ce observ este că există influența dezinformării și propagandei, pentru că din păcate, dacă există ceva în care Rusia este puternică, asta e dezinformarea și propaganda. Și din nefericire vedem că mulți oameni în Moldova au rămas sub influența acestor mituri și prejudecăți. Eu când mă întâlnesc cu oamenii nimeni nu mă întreabă dacă UE va cere vânzarea pământurilor Moldovei străinilor sau despre căsătoriile între persoanele de același sex. Pe oameni îi interesează mereu lucruri concrete, adică toate acestea cu care se speculează rămâne undeva pe rețelele de socializare. De aceea este foarte important ca această delegației britanică să-și înceapă activitatea pentru a ajuta la consolidarea rezilienței Moldovei în fața dezinformării”, a spus șeful diplomației UE la Chișinău.

În același timp, Janis Mazeiks a declarat că îi este greu să înțeleagă cum unii moldoveni sunt încă convinși că cel mai mare donator al Moldovei este Federația Rusă.

„În timpul călătoriilor prin țară nu am văzut niciun pod construit de Rusia sau vreun generator oferit de Rusia vreunei școli. Toate astea sunt oferite de UE. Eu nu văd Rusia ca fiind un partener economic comparabil pentru Moldova, deoarece în prezent exporturile Moldovei în Uniunea Europeană le depășește de zece ori pe cele în Rusia. Adică, este treaba noastră să le explicăm oamenilor aceste lucruri ca să poată lua decizii raționale și chibzuite”, a declarat acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: