(VIDEO) Moldoveni „afaceriști” în România. Percheziții în ambele țări, după estorcarea a peste $324 000, printr-o schemă cu criptomonede
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Moldoveni „afaceriști” în România. Percheziții în ambele țări, după estorcarea a peste $324 000, printr-o schemă cu criptomonede

Oamenii legii din Republica Moldova și România au desfășurat peste 20 de percheziții în ambele state, în urma cărora au reținut patru persoane. Cei din urmă sunt acuzați că ar fi estorcat peste 1,5 milioane roni ($324.844), printr-o schemă cu criptomonede, informează Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) pe 2 martie.

Schema infracțională constă în înșelarea persoanelor, în România, sub pretextul investirii sumelor de bani pe platforme investiționale online. În acest scop, bănuiții au creat conturi false în rețele de socializare, conectate la companii inexistente Cele 32 de victime au fost selectate de bănuiți, începând din anul 2020, prin intermediul rețelelor de socializare, inclusiv prin publicitatea creată de influenceri din showbizul românesc.

Bănuiții le promiteau persoanelor contactate că urma să investească sumele de bani încredințați lor de către victime, pe burse de vânzare-cumpărare a valutei virtuale, cu obținerea în maxim două luni a „profitului garantat.” Mai exact, aceștia lansau promisiuni false precum că profitul ar putea cifra uneori până la 95%, 18% profit pe zi, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 Euro, în 72 de ore vor primi dublu.

Ulterior, banii investiți de către victime erau transferați pe conturile din Moldova ale făptașilor, unde banii erau spălați pentru camuflarea originii lor ilegale. Mai mult, pentru câștigarea încrederii victimelor, acestea au fost inițial determinate să transfere sume mici de bani cu titlu de investiție, iar ulterior le-au fost retrimise sumele de bani transferate, precum și presupusul profit.

Perchezițiile au fost desfășurate în 11 locații din România, precum și în Moldova – în Chișinău, Fălești și Ungheni. În cadrul operațiunii au fost ridicate pentru cercetare ulterioară: cartele bancare, telefoane mobile, precum și alți purtători de informații electronice, care confirmă activitatea criminală a membrilor grupului infracțional investigat. În scopul asigurării recuperării prejudiciului cauzat, de la organizatorul schemei criminale a fost ridicat un automobil de lux estimat la 40.000 euro, în vederea aplicării sechestrului.

În continuare, 20 de persoane urmează să fie audiate în calitate de bănuiți. Acestea au vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, fără antecedente penale, unii din ei fiind studenți în România. Pe parcursul investigațiilor, părțile din dosar se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: