euractiv.com

VIDEO „O decizie foarte periculoasă”. Dodon a presupus cum va reacționa Rusia după declarația Parlamentului de la Chișinău

Fostul președinte Igor Dodon susține că declarația adoptată de Parlamentul de la Chișinău cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei „este o decizie foarte periculoasă”. Potrivit lui Dodon, aceasta „va avea consecințe negative pentru economia Moldovei”. Fostul șef de stat menționează că Moldova riscă să fie inclusă în lista țărilor neprietenoase pentru Rusia. 

„Moldova riscă să fie inclusă în lista țărilor neprietenoase pentru Rusia, iar atunci Rusia poate aplica împotriva noastră sancțiuni economice și sociale foarte grave”, a spus Dodon la televiziunea GRT. „Decizia este foarte periculoasă pentru noi și va avea consecințe negative pentru Republica Moldova și cetățenii noștri”, a adăugat Dodon.

Fostul președinte a mai spus că Moldova a avut mereu relații bune cu Federația Rusă și nu ar trebui „să le stricăm”.

„Exportăm peste 80% din produsele agricole pe piețele CSI și în principal – în Rusia. Sute de mii de cetățeni ai noștri se află temporar sau permanent în Federația Rusă. Nu trebuie categoric să stricăm relațiile bune, strategice, care le-am avut întotdeauna cu Rusia, dar ceea ce face Maia Sandu și PAS va avea un efect foarte negativ asupra parteneriatului nostru și, prin urmare, asupra economiei noastre”, a conchis Dodon.

Pe 2 martie, Parlamentul Republicii Moldova a condamnat brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Legislativul a aprobat Declarația cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Deputații au constatat că Federația Rusă, din februarie 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă.

Totodată, parlamentarii solicită Federației Ruse să înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei.

Hotărârea pentru aprobarea Declarației a fost votată de 55 de deputați din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor s-a arătat gata să o susțină, însă cu anumite modificări. Pentru că nu au fost susținuți de majoritatea parlamentară, aceștia au părăsit ședința Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: