VIDEO Rezultatul auditului datoriei Moldovagaz rămâne necunoscut. Companiile străine, contractate de stat, nu și-au primit banii
Full Article 3 minutes read

VIDEO Rezultatul auditului datoriei Moldovagaz rămâne necunoscut. Companiile străine, contractate de stat, nu și-au primit banii

Ministrul Energiei Victor Parlicov a dat de înțeles că rezultatele auditului Moldovagaz față de Gazprom se amână. Potrivit oficialului, statul nu a achitat companiile responsabile de audit. 

Ministrul a fost întrebat la postul public de radio „când va fi prezentat auditul internațional pentru a cunoaște care este adevărata datorie a Moldovagaz către Gazprom”.

„Echipa muncește, dar noi am avut o dificultate procedurală internă cu achitarea. Deci, banii s-au alocat în anul bugetar precedent. Până s-a semnat, până s-a epuizat exercițiul bugetar din anul trecut… companiile până acum încă nu au fost plătite, ca să fie clar. Companiile acum lucrează pro bono. (…) Nu-i voluntariat”, a precizat oficialul.

El a adăugat că autoritățile moldovenești nu au „dreptul moral” să grăbească companiile.

„Eu cred că noi nu avem dreptul moral să-i grăbim cumva și să insistăm ca ei să finalizeze acest exercițiu mai repede, atâta timp cât noi nici măcar nu ne-am onorat până acum obligațiile financiare, măcar parțial față de ei. Echipa nu ne-a invocat: uite nu ne-ați plătit, noi nu lucrăm. Nu s-a făcut acest lucru, dar eu ca ministru și colegul de la APP suntem conștienți că atunci când echipa spune „uitați-vă nouă ne-au venit materialele suplimentare, noi avem nevoie de timp” și să le ceri oamenilor că hai în regim de urgență, timp de o săptămână dați rezultatul ar fi cam incorect”, a spus Parlicov.

„Noi vom o finalitate cu certitudine. (…) Trebuie să rezolvăm problema cu achitările, deocamdată s-a preconizat că ei finalizează în mai”, a conchis ministrul.

Amintim că, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

În august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia.

În septembrie 2022, președinta Maia Sandu declara că primele concluzii ale auditului ar putea fi gata până la finalul anului.

Ulterior, fostul ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, menționa că primele rezultate ale auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom urmează să fie publicate la sfârșitul lunii ianuarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: