Republica Moldova nu mai are acces la baza de date antitero din spațiul Comunității Statelor Independente (CSI). Declarația a fost făcută de șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, în timpul ședinței Parlamentului din 15 februarie. Oficialul susține că Federația Rusă a blocat „unilateral” și „fără explicații” accesul țării noastre la această bază de date.
Șeful SIS a fost întrebat de fostul socialist Gaik Vartanean, în timp ce Parlamentul examina proiectul de lege privind denunțarea de către Moldova altor trei acorduri cu CSI, inclusiv privind colaborarea în domeniul combaterii terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului, dacă SIS sau Poliția de Frontieră are, în prezent, acces la baza de date antitero din țările membre CSI. Parlamentarul a făcut trimitere la incidentul de la Aeroport din 2023, când un cetățean azer, dat în căutare internațională, a ucis doi angajați ai Aeroportului pentru refuzul de a intra în țara noastră.
În context, șeful SIS a reiterat că, în momentul aterizării acestuia pe Aeroportul Chișinău, „persoana nu figura în nicio bază de date la care Republica Moldova are acces, inclusiv cele din CSI”.
„La ziua de azi, ce pot să vă spun din numele SIS, accesul la baza de date antitero din spațiul CSI a fost blocat unilateral de către Federația Rusă fără explicații”, a conchis Alexandr Musteață.
Precizăm că Parlamentul a examinat în ședința de astăzi propunerea de denunțare a trei acorduri încheiate pe platforma CSI. Este vorba de Acordul cu privire la principiile asigurării Forțelor Armate ale statelor membre ale Comunității inclusiv cu armament și tehnică; Acordul privind Grupurile observatorilor militari și Forțele Colective de menținere a păcii în CSI și a Protocolului privind procedura temporară de formare și angajare a Grupurilor observatorilor militari și a Forțelor Colective de menținere a păcii în zonele de conflict între state și în statele membre ale CSI, precum și Acordul statelor membre ale CSI privind colaborarea în scopul asigurării tehnico-materiale a organelor competente în domeniul combaterii terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului.
Toate trei proiectele au fost votate de deputați în prima lectură.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!