rbc.ru

„Viitor european sau sclavia rusă?” Președinta Georgiei propune organizarea unui referendum

Președinta Georgiei Salome Zurabișvili s-a adresat protestatarilor din apropierea parlamentului cu o propunere – de a organiza un referendum. „Vom spune clar dacă vrem un viitor european sau sclavia rusă. 84 de persoane nu pot decide viitorul nostru”, a menționat Zurabișvili, relatează jam-news.net. Președinta le-a cerut protestatarilor să înceapă colectarea semnăturilor pentru a iniția referendumul pentru ca ea, ulterior, să semneze decizia de a-l organiza. Precizăm, în ajun Parlamentul georgian a trecut peste veto-ul președintei și a aprobat definitiv legea privind „agenții străini”. 

Pe 28 mai, Zurabișvili a venit cu o nouă inițiativă – organizarea unui referendum în care poporul georgian să spună dacă alege calea europeană pentru țară sau rusă. Adresarea președintei Georgiei către miile de oameni, adunați în fața parlamentului pentru a protesta, a fost făcută prin intermediul unui ecran online după ce majoritatea parlamentară a partidului de guvernământ au trecut peste veto-ul președintei și a adoptat legea „agenților străini” cu 84 voturi pro și 4 împotrivă.

Totodată, Zurabișvili a cerut populației să se „pregătească serios” pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 26 octombrie.

„Sunteți indignați astăzi? Indignați-vă, dar haideți să trecem și la treabă”, s-a adresat Zurabișvili protestatarilor și le-a cerut să înceapă colectarea semnăturilor pentru a iniția un referendum. „Această energie pe care o aveți ar trebui folosită pentru a strânge semnături. Mi le aduceți mie și eu voi semna decizia de a organiza un referendum, în care vom spune clar dacă vrem un viitor european sau sclavia rusă. 84 de persoane nu pot decide viitorul nostru, vom decide aceasta împreună”, a adăugat președinta Georgiei. 

84 de voturi „pentru” legea „agenților străini”, patru „împotrivă” – așa a votat parlamentul georgian pe 28 mai, care a trecut peste veto-ul președintei și a aprobat definitiv legea. Patru voturi „împotrivă” au venit de la deputații din opoziție. Pentru ca legea să intre în vigoare, aceasta trebuie să fie semnată de președinte în termen de cinci zile. În caz contrar, proiectul de lege este semnat și publicat de președintele Parlamentului.

Legea privind „agenții străini” din Georgia

Proiectul de lege „privind transparența influenței străine” – numită inițial „legea agenților străini” – a fost înregistrat în parlamentul Georgiei repetat de partidul de guvernământ „Visul Georgian” pe 8 aprilie 2024. Reprezentanții partidului au declarat că inițiativa a fost introdusă cu același text ca și proiectul de lege, care a fost retras în primăvara lui 2023, după proteste.

Proiectul prevedea crearea unui registru al „agenților străini”, care să indice toate persoanele juridice fără scop lucrativ și instituțiile media finanțate din străinătate cu peste 20%. Aceștia vor fi obligați să publice un raport financiar anual. În noua versiune a proiectului de lege s-a decis înlocuirea termenului „agent de influență străină” cu „o organizație care urmărește interesele unei puteri străine”. 

Criticii inițiativei legislative cerd că acesta este o copie a legii ruse privind „agenții străini”. Guvernul georgian a respins orice comparație a proiectului cu legislația rusă.

Pe 14 mai, Parlamentul Georgiei a adoptat în lectură finală proiectul de lege „privind transparența influenței străine”. Documentul, care este elaborat de deputați din partidul de guvernământ „Visul Georgian”, a fost adoptat pe fonul protestelor masive din capitala țării, Tbilisi. Înainte de aceasta, președinta Georgiei Salome Zurabașvili, care se află în opoziție față de „Visul Georgian”, a declarat că va aplica veto pe proiectul de lege, dacă acesta va fi adoptat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: