Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a felicitat găgăuzii cu ocazia aniversării a 28 de ani de la fondarea Autonomiei. Aceasta a dat asigurări că Găgăuzia nu va fi niciodată o zonă de instabilitate în Moldova, întrucât pledează pentru integrare europeană și pentru păstrarea relațiilor cu partenerii tradiționali, inclusiv Rusia.
„Noi suntem deschiși lumii, susținem cursul european al Moldovei și tendința de a adopta cele mai bune practici europene. (…) În același timp, nu considerăm că procesul de integrare trebuie să afecteze relațiile cu partenerii noștri tradiționali. Dacă gazul din Rusia este mai ieftin, atunci trebuie să cumpărăm de la „Gazprom”. Dacă energia electrică este mai ieftină de la Centrală de la Cuciurgan, atunci trebuie cumpărat de acolo. Și chiar și guvernul a fost nevoit să recunoască acest adevăr, dând dovadă de lipsă de coerență în adoptarea deciziilor”, a spus bașcanul.
Irina Vlah a adăugat că autoritățile locale întreprind măsuri pentru integrarea culturală și lingvistică a găgăuzilor.
„Dacă avem un domeniu în care succesele noastre sunt mai modeste, atunci acesta este promovarea limbii de stat în regiune și în același timp respectarea drepturilor găgăuzilor de a comunica și învăța în limba maternă. Însă datorită programului de instruire multilingvistică, care este implementată în școlile noastre, problema învățării slabe a limbii de stat în rândul copiilor ar trebui să fie soluționată în timpul apropiat”, a spus bașcanul.
Vlah a mai menționat că are o comunicare „dificilă” cu guvernul și președintele țării.
„Însă partidele de guvernare vin și pleacă, pe când relațiile dintre cetățenii acestei țări, între moldoveni și găgăuzii stabiliți pe aceste meleaguri încă pe timpul țarului rus Alexandr I, trebuie să se bazeze pe încredere și prietenie. Trebuie să protejăm pacea și înțelegerea în casa noastră comună – Republica Moldova”, a adăugat guvernatoarea Găgăuziei.
***
Pe 23 decembrie, în Găgăuzia este marcată ziua fondării Autonomiei. Pe această dată, în anul 1994, parlamentul Moldovei a adoptat Legea privind statutul special al Găgăuziei, prin care regiunea dispune de statut special. Mai multe detalii despre poporul găgăuz și cum s-a stabilit acesta în Moldova puteți citi în materialul NewsMaker.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!