Vot electronic la următoarele alegeri? CEC a votat crearea unui grup de lucru pentru elaborarea conceptului 
Full Article 2 minutes read

Vot electronic la următoarele alegeri? CEC a votat crearea unui grup de lucru pentru elaborarea conceptului 

Un proiect de hotărâre cu privire la crearea unui Grup interinstituțional de lucru pentru elaborarea conceptului și planului de acțiuni privind digitalizarea procesului electoral și pilotarea votului electronic ca metodă alternativă de vot a fost aprobat, în data de 30 decembrie, de membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC). Grupul va fi format din reprezentanți ai Ministerului Justiției, Serviciului de Informații și Securitate (SIS), CEC, dar și responsabili de digitalizare.

Potrivit proiectului aprobat de membrii CEC, grupul se va ocupa de crearea condițiilor în oferirea posibilității de a vota, inclusiv prin rețeaua de internet utilizând dispozitive de citire electronică sau documente de identitate de tip nou. Votarea electronică urmează a fi realizată și cu utilizarea semnăturii digitale.

Astfel, în scopul digitalizării procesului electoral, CEC a propus crearea unui grup interinstituțional de lucru format din reprezentanți ai CEC, SIS, Ministerului Justiției, responsabili de digitalizare, inclusiv cu participarea viceprim-ministrului pentru Digitalizare. „Entitățile, în termen de 15 zile, vor desemna membrii grupului și vor informa CEC despre persoanele desemnate”, a spus raportorul Sergiu Gurduza.

Grupul interinstituțional, în termen de 45 de zile, va prezenta la CEC conceptul și planul de acțiuni privind digitalizarea procesului electoral și pilotarea votului electronic ca metodă alternativă de vot.

Potrivit CEC, grupul va lua în considerare unele practici internaționale, iar instituțiile publice vor acorda grupului de lucru suport tehnic necesar în cadrul lucrărilor.

Membrul Comisiei Alexandru Musteață a spus că este un prim-pas în realizarea unei promisiuni mai vechi a CEC. „Sper ca urmare a activității acestui grup, celelalte instituții de care va depinde implementarea, să realizeze în termeni cât mai restrânși acțiunea. Astfel ca la următoarele alegeri să avem sistemul pentru pilotare”, a spus Musteață.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat că societatea nu trebuie să genereze așteptări imediate – „că mâine vom vota electronic”. „Societatea trebuie sa înțeleagă că CEC va depune efort maxim posibil pentru a digitaliza serviciile. Acestea sunt metode alternative, nu sunt obligatorii. După testare, în caz că vedem că aceste metode sunt sigure, am putea trece la următoarea etapă – pentru includerea acestora să fie obligatorii”, a conchis Postica.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: