La alegerile din toamnă, moldovenii ar putea vota și online. Precizările CEC
Full Article 4 minutes read

La alegerile din toamnă, moldovenii ar putea vota și online. Precizările CEC

Deși capitolul dedicat votului electronic nu se regăsește în noua versiune a Codului Electoral, autoritățile spun că nu au renunțat la implementarea acestui instrument. Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC) Angela Caraman a declarat că e-votul ar putea fi testat deja la alegerile locale din toamna anului 2023. 

Caraman a menționat că CEC a adoptat un concept privind votul electronic. A fost elaborat un plan de acțiuni și urmează și un caiet de sarcini, care va fi consultat public.

După ce va fi elaborat softul, vor urma testări, audit și se va ajunge la pilotare. În variantă optimistă, votul electronic va fi testat la scrutinul din toamnă.

Șefa CEC a mai spus că în cadrul viitoarelor alegeri, buletinele de vot vor fi tipărite în limba română. Însă, la solicitarea organului electoral din teritoriu, buletinele pot fi tipărite și într-o altă limbă decât cea de stat.

„Este aceeași formulă care se aplică și acum. S-a speculat foarte mult și este regretabil. În buletinul de vot astăzi se tipărește numele prenumele candidatului și apartenența lui la un partid sau altul”, a menționat Caraman, comunică IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

În contextul unor recente nemulțumiri exprimate de către Comrat că, în procesul de elaborare și adoptare a noului Cod Electoral, nu a fost acceptată solicitarea de a oferi Găgăuziei cinci mandate în Parlamentul de la Chișinău, Angela Caraman a spus că pentru asta ar fi fost nevoie să fie schimbat sistemul electoral, în condițiile în care UTAG dispune deja de o autoritate reprezentativă proprie în acest sens – Adunarea Populară.

***

Recent, secretarul CEC Alexandru Berlinschii a declarat că deja se cunoaște când vor avea loc alegerile locale generale în Republica Moldova. Acestea vor fi organizate în ultima duminică din luna octombrie sau prima duminică din luna noiembrie 2023. El a precizat că data exactă urmează să fie fixată printr-o hotărâre a CEC cu cel puțin 70 de zile până la ziua alegerilor.

Amintim că în cadrul ședinței plenare din 8 decembrie Proiectului Codului electoral al Republicii Moldova a fost votat în lectură finală.

Printre principalele prevederi ale Codului Electoral

  • Pot fi organizate alegeri timp de 2 zile în diasporă când există motive întemeiate.
  • Se modifică modul de numire a membrilor CEC: Președintele numește un (1)  membru; Guvern – 1;  CSM – 1, Parlament – 4 (majoritate – 2, opoziție – 1, societate civila – 1).
  • Sistemul electoral și modalitatea de constituire a circumscripțiilor nu vor putea fi modificate decât cu cel puțin 1 an înainte de scrutinul național;
  • Se exclude interdicția în privința concurenților electorali de a folosi  în campania electorală de a folosi în materialele și acțiunile sale de agitație electorală, simboluri de stat ale RM, personalități istorice deoarece este neproporțională libertății de expresie;
  • Alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova: suplinirea condițiilor pentru ocuparea funcției invocate cu deținerea studiilor necesare și stabilirea unui mecanism de verificare a cunoașterii limbii române

Transparentizarea finanțării campaniilor electorale:

  • facilitarea deschiderii gratuite a conturilor cu mențiunea Fond Electoral”
  • competitorii urmează să raporteze săptămânal, în format electronic, toate tranzacțiile efectuate cu anexarea documentelor confirmative,
  • limitarea posibilității efectuării donațiilor în numele unor terți, prin plafonarea donațiilor la suma venitului anual al donatorului înregistrat pentru anul calendaristic precedent, și virarea în bugetul de stat a sumelor primite peste plafoanele permise de lege și sancționarea contravențională a donatorilor care comit astfel de abateri;

Alegeri locale:

  • validarea mandatelor aleșilor locali se va face de consiliile electorale de circumscripție și nu de către instanțele judecătorești
  • revizuirea vârstei necesare pentru a candida la funcția de primar: de la 25 la 23 ani
  • revizuirea condiției privind studiile necesare pentru ocuparea funcției de demnitate publică
  • numărul mandatelor de consilieri se va stabili în baza Registrului de stat al populației și nu în baza datelor statistice;

Referendumul:

  • reducerea numărului de cetățeni pentru inițierea referendumurilor republicane legislative sau consultative. Astfel, în loc de 200 mii cum este în prezent, vor putea iniția referendumuri republicane legislative sau consultative 100 mii cetățeni ai RM din orice unitate administrativ-teritorială.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: