10 mituri și adevăruri despre energia solară în Republica Moldova
Full Article 7 minutes read

10 mituri și adevăruri despre energia solară în Republica Moldova

În prezent, aproape 300 de consumatori moldoveni folosesc lumina soarelui pentru a produce energie pentru propriul consum. În același timp, producerea energiei din surse regenerabile și mai ales din cea solară, continuă să fie umbrită de prejudecăți și concepții greșite.

Aflăm mai multe despre mituri de la  Alexandru Ciudin, director al Agenției pentru Eficiență Energetică.

Concepția greșită nr. 1: În Republica Moldova, soarele strălucește slab, iar iarna panourile solare nu produc energie.

Cu adevărat, Republica Moldova are mai puțină lumină directă a soarelui decât unele țări din sudul Europei, dar în comparație cu, de exemplu, Germania, care ocupă locul patru în lume, cu 52 de gigawați de panouri solare instalate, capacitatea noastră de a produce este mai înaltă. În timpul iernii, Republica Moldova beneficiază de o temperatură medie mai scăzută a aerului, și acest lucru crește eficiența panourilor solare, deoarece pe vreme rece, panourile funcționează mai productiv.

Analizând performanța unui sistem de energie solară, am putut observa că acesta produce energie pe tot parcursul anului. În cele mai înnorate luni ale anului, cantitatea de energie produsă scade deoarece zilele sunt mai scurte. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că producția de energie nu necesită strălucirea soarelui în mod constant (chiar și în zilele înnorate panourile produc energie), important este ca radiația solară să ajungă la panouri prin nori. Prin urmare, chiar și în lunile de iarnă, când producția este de aproximativ 10% din potențialul anual total, aceasta este suficientă ca să reducă destul de mult factura la energia electrică.

Concepția greșită nr. 2 Panourile solare de pe acoperiș arată urât și pot deteriora acoperișul.

Nu este adevărat, ba mai mult ca atât, panourile solare fiind instalate pe casă, ne arată că acel gospodar este prietenos cu mediul ambiant și promovează noile tehnologii.

Poate că instalatorii fără experiență pot deteriora acoperișul, dar dacă modulele solare sunt instalate bine pe acoperișul casei, perioada de garanție a acoperișului din contră va crește. Cât ține de aspectul exterior, tehnologiile fotovoltaice ne ofera în prezent o gamă largă de panouri fotovoltaice de diferite culori și tipuri. Cei care doresc ca acestea să se potrivească pe acoperiș și să nu iasă în evidență, le pot utiliza pe cele negre. Modulele pot fi roșii, verzi sau de alte culori.

Concepția greșită nr. 3 Panourile solare nu necesită mentenanță.

Se consideră că un sistem de energie solară funcționează bine fără nicio mentenanță după instalare. Acest lucru este doar parțial adevărat. Pentru a asigura o funcționare mai îndelungată și stabilă a sistemului, se recomandă verificarea eficienței panourilor solare cel puțin o dată pe an și, de asemenea, inspectarea construcției metalice.

Concepția greșită nr. 4 Întreținerea centralei este costisitoare și necesită cunoștințe speciale

Întreținerea se limitează de obicei la spălarea centralei cu o pompă de înaltă presiune o dată la 1-2 ani, lucru care nu necesită cunoștințe speciale. Dacă nu există un acces direct la centrală, atunci ploaia este, deseori, suficientă pentru a spăla toată murdăria.

Concepția greșită nr. 5 Energia solară este scumpă și investiția se răscumpără în peste 20 de ani.

Progresul tehnologic din ultimii 10 ani a contribuit la reducerea costurilor la panourile solare aproape în jumătate, iar astăzi sistemul de producere a energiei electrice din energia soarelui este la același preț ca un cazan modern. De exemplu, pentru o casă privată de dimensiuni medii, achiziționarea și instalarea unui sistem de energie solară ar costa de la 2.500 la 6.000 de euro.

Ținând cont de prețul instabil la energia electrica și de faptul că, după instalarea sistemului, factura la energie scădea cu aproximativ 50%, perioada medie de recuperare a investiției într-o gospodărie moldovenească ajunge la 6-9 ani. În același timp, perioada de răscumpărare a investiției depinde în mare parte de calitatea sistemului instalat și de particularitățile consumului de energie electrică. Astăzi, cele mai bune panouri au o garanție de peste 25 de ani, ceea ce înseamnă că panourile își păstrează cel puțin 85% din capacitatea lor chiar și după această perioadă.

Concepția greșită nr. 6 Parcurile fotovoltaice se construiesc pe teren agricol, iar Moldova fiind țară agrară, va avea de suferit.

Greșit, fiindcă la această etapă legea nu permite construcția parcurilor fotovoltaice pe teren arabil, dar e permisă constructia parcurilor pe terenuri mai puțin fertile. Cu toate acestea, parcurile fotovoltaice vor deveni parte a peisajului cotidian pe care îl întâlnim zi de zi, la fel ca pilonii de electricitate sau stațiile de transformare. În același timp, în țara noastră există încă mult potențial pe acoperișuri, dar este necesar de a le instala și pe terenuri pentru a atinge obiectivele climatice.

Concepția greșită nr. 7 Singurul lucru care trebuie de comparat este puterea.

Capacitatea totală a panourilor solare este importantă, dar este și mai importantă dimensionarea corectă a capacității de producție a întregului sistem – pentru a acoperi consumul necesar de energie electrică și a nu crește puterea sistemului prin instalarea unor capacități de producere excesive.

Dimensionarea corectă a centralei electrice ar trebui să ia în considerare tehnologia panourilor solare, amplasarea și accesul la lumina soarelui, precum și diverse bariere (clădiri inalte în apropiere, copaci, coșuri de fum etc.) și alte detalii, iar această analizăva oferi o imagine exactă asupra necesarului de energie și  a producției reale a sistemului pe tot parcursul anului. În consecință, această prognoză trebuie comparată cu consumul pe care îl are clădirea pentru a vedea necesarul de energie solară și capacitatea care  trebuie instalată. Cu cât sistemul este mai scump și mai ineficient, cu atât perioada de rascumparare este mai lungă.

Concepția greșită nr. 8 Panourile solare asigură independența energetică față de rețeaua electrică.

Majoritatea centralelor solare necesită o conexiune permanentă la rețea. Schema de sprijin contorizarea netă permite utilizarea rețelei electrice ca un acumulator virtual, din care se consumă energia la nevoie. De asemenea, există sistemele hibride în care o parte din energie este stocată în baterii. Mai sunt disponibile și sisteme independente de rețea, dar sunt specifice și concepute pentru locurile în care rețeaua electrică nu este disponibilă. În plus, acestea sunt de câteva ori mai scumpe decât celelalte doua soluții.

Concepția greșită nr. 9 Este mai benefic să plantăm copaci decât să construim parcuri fotovoltaice pentru a reduce emisiile de CO2.

Un hectar de panouri solare are un impact pozitiv de patruzeci de ori mai mare decât o pădure cu aceeași suprafață la capitolul emsiilor de CO2. Un panou solar transformă aproximativ șaisprezece procente din energia radiată în electricitate utilă. Eficiența fotosintezei, procesul prin care copacii transformă lumina soarelui în energie, este între unu și două procente.

Concepția greșită nr. 10 Parcurile solare poluează atmosfera, crează câmpuri magnetice periculoase.

Este adevărat că unele panouri solare conțin metale grele precum plumb și cadmiu. Reglementările europene însă limitează cantitatea acestor substanțe toxice în procesul de producere a panourilor.

Nici de radiațiile electromagnetice nu trebuie să ne temem. Puțină radiație emană invertoarele, care transformă curentul continuu în curent alternativ. Totuși, acest câmp magnetic este nesemnificativ și in limitele permise. În comparatie cu un pilon de înaltă tensiune, este chiar neînsemnat.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: