10 moldoveni, obligați să muncească în construcții, fără salariu. Câți ani va sta la închisoare femeia care i-a exploatat
Full Article 2 minutes read

10 moldoveni, obligați să muncească în construcții, fără salariu. Câți ani va sta la închisoare femeia care i-a exploatat

O moldoveancă a fost condamnată la 7 ani și 3 luni de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de exploatarea, prin muncă, a 10 conaționali. Mai mult, potrivit unui comunicat publicat astăzi, 21 noiembrie, de PCCOCS, femeia va avea timp de 3 ani interdicție de a practica vreo activitate legată de plecările peste hotare.
Infracțiunea s-a produs în perioada aprilie-decembrie 2013, când femeia a recrutat 10 moldoveni, pe care i-a adus la Moscova, ca să muncească în construcții. Ulterior, aceasta nu le-a plătit salariile și le-a dat bani numai pentru mâncare (100-150 ruble rusești pe săptămână sau între 300 și 1000 ruble pe săptămână, în condițiile în care o rublă echivala cu 0.39 de lei, în 2013).
Muncitorii nu au putut să revină acasă pentru că nu aveau bani, chiar dacă unii dintre ei și-au adus și copiii la Moscova. Unii minori erau nevoiți să adune fier vechi, pe care îl vindeau, ulterior.
„În schimb, inculpata care era responsabilă de achitarea salariului, avea călătorii frecvente în Moldova, iar feciorului i-a cumpărat și un autoturism de model Mercedes”, se mai arată în comunicatul PCCOCS.
Totodată, procurorii au stabilit că femeia a recurs la amenințări în adresa muncitorilor care își cereau banii, iar concubinul acesteia i-a agresat fizic și psihologic.
Pe de altă parte, conducătorii companiei de construcții declarau că au transferat inculpatei banii pentru achita salariile muncitorilor.
Cei 10 moldoveni au acționat-o în judecată pe femeie și au acuzat-o de restanțe salariale cuprinse între 25 de mii și 250 de mii de ruble rusești, în funcție de durata și volumul de muncă al fiecărui angajat. Judecătorii le-au dat dreptate, iar pe lângă închisoare, inculpata va trebui să achite prejudicii victimelor.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: