VIDEO Au achitat câte €400 pentru a avea „muncă bine plătită în Italia”: rețineri la Chișinău, după ce trei muncitori s-au plâns autorităților
Full Article 2 minutes read

VIDEO Au achitat câte €400 pentru a avea „muncă bine plătită în Italia”: rețineri la Chișinău, după ce trei muncitori s-au plâns autorităților

Li s-a promis $80 pe zi, ajunși la Roma au fost puși să lucreze în construcție „la negru”, iar într-un final nu au fost plătiți potrivit înțelegerii inițiale. Este cazul a trei bărbați din Republica Moldova, care au achitat câte €400 pentru a ajunge la „muncă bine plătită în Italia”. Aceștia au fost înșelați de alți doi bărbați, din Chișinău – pretinși șefi de companie care se ocupa de oferte de muncă în Italia. Bănuiții au fost reținuți. Precizările au fost făcute de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

Reprezentanții PCCOCS au anunțat despre reținerea, de comun cu ofițerii de poliție, a doi pretinși șefi de companie. Cea din urmă ar fi făcut oferte de muncă în Italia. Victime sunt trei muncitori.

Faptele s-au întâmplat în 2023, atunci când aceștia le-ar fi promis posibilitatea unui câștig de $80/zi. În schimb, bănuiții cu vârste de 34 și 46 de ani (unul din ei având diplomă de studii superioare) au pretins de la muncitori câte €400. Însă, sosiți la Roma, Italia, bărbații cu vârste de 32, 36 și 40 de ani au fost puși în fața faptului că urmau să lucreze în construcție, lucrări de tencuială și finisare „la negru”. Mai mult decât atât, muncitorii nu au fost plătiți potrivit înțelegerii inițiale, astfel încât ar urma să mai primească sume de €1.200, €1400 și €3000. Prin urmare, în 2023 muncitorii i-au denunțat pe angajatori la autorități”, au raportat reprezentanții PCCOCS.

Au urmat șase percheziții la Chișinău (3 domicilii, 2 automobile și oficiul) cu reținerea a celor doi bănuiți.

Au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile folosite de complici în scop criminal, un automobil din 2018 dobândit în urma activității criminale, copia actelor de identitate a victimelor și potențiale victime”, a adăugat PCCOCS.

Instituția a precizat că bănuiții sunt învinuiți de procurorii PCCOCS într-un alt dosar, după ce aceștia ar fi înșelat alte persoane în mod similar, cu oferte de muncă în Germania, în 2017-2018.

Urmare a cercetării probelor, procurorii PCCOCS vor depune demersuri de aplicare a arestului preventiv în privința ambilor bărbați, care pe parcursul investigațiilor beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, au conchis reprezentanții PCCOCS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: