50 de lideri europeni și Republica Moldova. Totul ce trebuie să știți despre Comunitatea Politică Europeană
Full Article 6 minutes read

50 de lideri europeni și Republica Moldova. Totul ce trebuie să știți despre Comunitatea Politică Europeană

Summit-ul Comunității Politice Europene se va desfășura în data de 1 iunie în Moldova. Ce fel de eveniment este acesta, ce include agenda summit-ului și de ce va fi organizat în Moldova aflați de la NM.

Ce fel de summit se va desfășura în Moldova?

În data de 1 iunie, Moldova va găzdui ce de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. În cadrul summit-ului, Moldova va fi vizitată de lideri ai aproape 50 de țări, dar și de șeful Consiliului European, Charles Michel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și șefa Parlamentului European, Roberta Metsola.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, 48 dintre cei 50 de oficiali invitați la eveniment și-au confirmat prezența. Autoritățile nu dezvăluie deocamdată numele liderilor care nu și-au confirmat participarea la eveniment, dar nu este exclus ca unul dintre aceștia să fie președintele Ucrainei. Din Motive de securitate, Guvernul de la Chișinău nu oferă niciun fel de informații despre participarea lui Volodimir Zelenski la summit.

Ce este Comunitatea Politică Europeană?

Comunitatea Politică Europeană este o platformă de coordonare politică, creată în 2022 la propunerea președintelui francez Emmanuel Macron și a fost lansată în perioada în care Franța deținea președinția Consiliului UE.

Potrivit ideii, comunitatea urma să unească membrii și să elaboreze proiecte concrete care ar fi prezentat interes reciproc. În mod special, este vorba despre protejarea infrastructurii critice, combaterea amenințărilor cibernetice și a dezinformării, asigurarea rezilienței energetice, reunirea tinerilor de pe tot continentul, cooperarea în domeniul migrației, coordonarea acțiunilor pentru soluționarea problemelor regionale majore și susținerea refacerii Ucrainei, care a avut de suferit în urma agresiunii Rusiei.

Din Comunitatea Politică Europeană fac parte aproape toate statele europene – toate statele UE, dar și țări care nu sunt membre ale UE așa ca: Moldova, Turcia, Armenia, Albania, Macedonia de Nord, inclusiv Kosovo. Din comunitate nu fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan și Vatican.

Unde va fi organizat summit-ul și ce se va decide în cadrul acestuia?

Summit-ul se va desfășura în data de 1 iunie la castelul MIMI din Bulboaca, raionul Anenii Noi. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a spus pentru NM că summit-ul va începe cu o sesiune plenară în cadrul căreia liderii țărilor participante își vor expune poziția referitor la diferite teme.

Ulterior, șefii de stat se vor împărți în diferite grupuri de lucru printre care: pacea și securitatea în Europa, tranziția energetică și climatică, integrarea țărilor europene prin intermediul proiectelor, etc. În cadrul summit-ului vor fi amenajate spații pentru întâlniri bilaterale între liderii țărilor europene. Evenimentul va începe la ora 10.30 și se va încheia aproximativ la 19.00.

Participanții nu vor semna o declarație comună la sfârșitul summit-ului, dar vor aproba câteva decizii și vor face câteva declarații ce vor viza Moldova. „O parte dintre declarații vor fi făcute în după-amiaza de 31 mai, în timpul vizitelor. […] În data de 2 iunie vom face publică lista declarațiilor și a acțiunilor ce vor viza Moldova” a spus Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă susținută în data de 30 mai.

Potrivit lui Popescu, organizarea summit-ului în Moldova demonstrează sprijinul european oferit țării noastre, așa cum majoritatea participanților sunt membri ai UE. Pentru Moldova, susține Popescu, summit-ul este o oportunitate de a demonstra vectorul proeuropean al țării, de a arăta progresele Moldovei în domeniul integrării în UE și în mod special în implementarea celor nouă recomandări ale UE.

Cu câteva zile înainte de eveniment, în presă a apărut o informație potrivit căreia, la summit va fi semnat un acord de pace între Armenia și Azerbaidjan privind Karabahul de Munte. Informația, însă nu a fost confirmată oficial.

Când ajung oaspeții?

Aproape jumătate dintre delegații ajung în Moldova în data de 31 mai, iar cealaltă în prima parte a zilei de 1 iunie. NM a scris anterior că unele hoteluri au majorat prețurile pentru cazare în această perioadă de două, trei, iar unele și de șase ori. Cu toate acestea, mai sunt camere libere inclusiv în hoteluri de 4* și 5*.

Managerii hotelului Radisson Blu Leogrand Hotel, situat în centrul orașului, au anunțat anterior că toate camerele, peste 300, au fost rezervate pentru perioada 31 mai – 2 iunie. Aceștia au refuzat să spună dacă în hotel vor fi cazați membri ai delegațiilor oficiale, dar administrația centrului comercial Sun City a anunțat că din motive de securitate circulația pe strada Mitropolit Varlaam, pe care este situat hotelul, dar și o intrare în centrul comercial, va fi sistată. Accesul în Sun City va fi posibil din alte două străzi.

Pe lângă delegațiile oficiale, în Moldova vor sosi și jurnaliști. Potrivit datelor MAEIE, 665 de jurnaliști au fost acreditați la eveniment, dintre aceștia 177 sunt din Moldova, 60 din Franța, 40 din România, 47 din Germania, 38 din Azerbaidjan, 37 din Spania, 32 din Marea Britanie, 31 din Italia.

Ce se va întâmpla în Chișinău pe perioada summit-ului?

Autoritățile au informat din timp că pe perioada summit-ului o parte din centrul Capitalei și bulevardul Dacia vor fi închise. La fel, în data de 1 iunie, circulația pe traseul Chișinău-Bulboaca va fi sistată. Care vor fi porțiunile cu acces restricționat și care sunt rutele de alternativă puteți afla aici.

Se presupune că pietonii nu vor avea niciun fel de restricții, în schimb itinerarele transportului public vor fi modificate.

În data de 1 iunie, spațiul aerian al Moldovei va fi închis pentru 24 de ore, cu excepția zborurilor delegațiilor oficiale. De exemplu, avionul companiei aeriene FlyOne de pe cursa Londra-Chișinău, care urma să ajungă la Chișinău în noaptea de 1 iunie, va ateriza în orașul Bacău din România.

NM a discutat anterior și cu oameni de afaceri. O parte dintre ei ne-au spus că își vor continua activitatea pe perioada summit-ului în pofida restricțiilor de circulație, alții însă și-au luat zile libere.

Curiozități legate de summit

Pentru perioada summit-ului, Moldova a elaborat un mecanism de oferire a vizelor pentru cetățenii din Kosovo. Este de remarcat faptul că delegația din Kosovo va participa la summit-ul Comunității Politice Europene, dar Moldova nu recunoaște independența statului Kosovo, considerându-l teritoriu al Serbiei.

Acum deținătorii de pașapoarte ale statului Kosovo vor primi vize electronice pe termen scurt pentru a putea vizita Moldova. Apropo, cetățenii moldoveni la fel au nevoie de viză pentru a călători în Kosovo. Aceasta poate fi obținută la consulatul statului Kosovo din Turcia sau Albania.

Următorul summit al Comunității Politice Europene se va desfășura în această toamnă în Spania.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: