A fost lansată prima Cameră de Examinare a Datelor, care va facilita accesul refugiaților la servicii sociale
Full Article 2 minutes read

A fost lansată prima Cameră de Examinare a Datelor, care va facilita accesul refugiaților la servicii sociale

Simplu și rapid: așa va putea fi gestionat fluxul de refugiați din Ucraina, care era până acum un proces destul de anevoios. În acest scop, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat pe 24 februarie prima Cameră de Examinare a Datelor, care va facilita accesul refugiaților și comunității gazdă la prestații și servicii sociale, scrie Moldova 1.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, instrumentul va ajuta la identificarea nevoilor specifice din fiecare regiune, în funcție de beneficiarii sistemului de protecție socială, inclusiv refugiații din Ucraina.

„Colectarea de date se întâmpla într-o metodă mai puțin organizată, colectam datele prin telefon, nu era un proces foarte bine determinat. Acest instrument face lucrul acesta pentru noi. El ne va permite să planificăm intervențiile de viitor în funcție de diferite scenarii”, menționează ministrul Alexei Buzu.

Camera de Examinare a Datelor va include informații din registrele raionale, instituțiile locale și naționale, ale partenerilor de dezvoltare. Transferul informațional va avea loc automatizat.

„Datele sunt disparate. Pentru a luat decizii, ele trebuie să fie puse împreună, analizate împreună pe baza unor indicatori, care să ajute decidenții să ia decizii. Acest lucru face Camera de Date și anume aduce virtual în același loc date din mai multe surse, le procesează, le analizează”, explică directorul de proiect, Camelia Gheorghe.

„Acest minister este o instituție foarte importantă, care acordă niște servicii vitale cetățenilor și refugiaților. Din acest motiv, am hotărât să începem cu acest minister, prin proiectul nostru „Date pentru Impact”, a subliniat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul războiului, aproape 940 de mii de persoane din Ucraina au intrat în Republica Moldova, iar peste 100 de mii rămân în continuare pe teritoriul țării noastre. Tot în această perioadă, peste 11 mii de cetățeni au solicitat azil. Camera de Examinare a Datelor face parte dintr-un proiect realizat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: