„A prins câinele cel mai rău și a început să-i vorbească”. Câinii vagabonzi din Bălți vor fi hipnotizați
Full Article 3 minutes read

„A prins câinele cel mai rău și a început să-i vorbească”. Câinii vagabonzi din Bălți vor fi hipnotizați

La Bălți, s-a luat decizia ca maidanezii să fie capturați cu ajutorul unui „hipnotizator” invitat. Anunțul a fost făcut de către Iurii Hmarnîi, directorul interimar al Întreprinderii municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri” (DRCD), în cadrul ședinței Consiliului Municipal. S-a constatat că aceasta nu este o glumă. Și că „hipnotizatorul” a venit deja în oraș și este gata să hipnotizeze maidanezii absolut gratuit.

La ședința de săptămâna trecută a Consiliului Municipal Bălți, Hmarnîi a anunțat că „a ieșit deja în oraș cu Dmitrii (acesta este numele „hipnotizatorului”)”: „În prezența mea, el a prins câinele cel mai rău și a început să-i vorbească. După aceasta, în liniște, câinele a fost plasat în mașină și dus la azil”.

Potrivit lui Hmarnîi, „hipnotizatorul” a acceptat să ofere asistență întreprinderii DRCD „absolut gratuit, pentru că este unul dintre miile de cetățeni care nu sunt indiferenți și care este îngrijorat și de viața patrupezilor, și de sănătatea oamenilor”.

Hmarnîi a mai comunicat că numai anul acesta, 302 locuitori ai municipiului Bălți s-au adresat la spitale după ce au fost mușcați de câini, de aceea „DRCD este gata să ia orice măsuri, important e ca acestea să fie umane”.

Iar Serghei Pcela, fostul director al DRCD, susține că Inspecția Muncii a interzis acestei întreprinderi să se ocupe de capturarea câinilor vagabonzi după ce un colaborator al DRCD a fost mușcat de un maidanez. „DRCD nu dispune de tehnică specială, nu are nici măcar o groapă biotermică [pentru neutralizarea cadavrelor animalelor], de aceea ea nu trebuie să se ocupe de așa ceva”, a precizat Pcela pentru NM. El a mai spus că funcția de capturare a maidanezilor a fost transmisă Azilului pentru animale din Bălți.

приют

Azilul a început să funcționeze în toamna anului trecut. Este o întreprindere municipală finanțată din bugetul municipal. În anul 2019, în bugetul municipiului au fost prevăzute aproape 2 milioane de lei pentru cheltuielile azilului. În cadrul acestuia activează 16 persoane, printre care un veterinar, un felcer și angajați pentru capturarea câinilor vagabonzi.

Construcția azilului încă nu este finisată, însă el poate adăposti deja 400 de animale. Conform datelor primăriei, în prezent, la Bălți sunt aproape 4 mii de câini vagabonzi. Câinii capturați sunt aduși la azil unde sunt sterilizați.

Apropo, azilul nu dispune nici de servicii tehnice pentru neutralizarea cadavrelor animalelor care sunt depistate în oraș. Serghei Pcela a menționat că la primărie, a fost abordată chestiunea cu privire la achiziția unui crematoriu pentru animale, însă Stația sanitaro-epidemiologică locală nu a permis plasarea acestuia pe teritoriul azilului, de aceea autoritățile caută un loc potrivit.

Vlad Ceauș, Bălți

Textul este scris în cadrul proiectului „Școala NM pentru jurnaliștii regionali”

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: