A trimis doi moldoveni la cules mere în Rusia, iar când au cerut salariul, au fost amenințați cu moartea. Tânără din nordul țării, condamnată
Full Article 3 minutes read

A trimis doi moldoveni la cules mere în Rusia, iar când au cerut salariul, au fost amenințați cu moartea. Tânără din nordul țării, condamnată

O tânără în vârstă de 33 de ani a fost condamnată la șapte ani de închisoare, după ce a exploatat prin muncă doi cetățeni ai Republicii Moldova – o femeie și un bărbat – în Federația Rusă. Femeia a fost acuzată și găsită vinovată că a amenințat victimele cu moartea, atunci când și-au cerut banii promiși, anunță Procuratura Generală. Sentința a fost dictată pe 12 martie, de Judecătoria Edineț, sediul central. Inculpata pledează nevinovată.

Potrivit învinuirii înaintate de către acuzatorii de stat, în luna iulie a anului 2018, inculpata ar fi plasat un anunț în spațiul public, precum că se ocupă de angajarea persoanelor la muncă în Federația Rusă. Astfel, folosindu-se de situația financiară precară a unei femei, ar fi recrutat-o și ar fi convins-o să accepte angajarea la o livadă în regiunea orașului Voronej, Federația Rusă, promițându-i că îi va achita 2000 ruble rusești la fiecare tonă de mere culese. În aceeași lună, a organizat transportarea acesteia la locul convenit. Aceasta ar fi fost cazată la un cămin cu circa 15 persoane în cameră, în condiții inadecvate de trai. Pentru evitarea plecării victimei, a convins-o să îi transmită pașaportul, sub pretextul perfectării unor acte. Ulterior, nu i l-ar mai fi reîntors, pe motive inventate, precum că ar putea fi pierdut de ultima.

Potrivit PG, pe parcursul a trei luni de zile, culegând aproximativ 2 tone de mere pe zi, victima ar fi fost remunerată doar cu 5000 de ruble, iar săptămânal primea în jur de 250 de ruble pentru necesități personale.

„În intervalul perioadei de timp cât а fost adăpostită victima, după circa 2 săptămâni, la solicitarea ei de a-i fi restituit pașaportul deoarece s-a îmbolnăvit și а vrut să plece асаsă, inculpata a refuzat categoric și i-a sugerat să se trateze pe loc. Aproximativ duрă 2 luni de lucru, în cadrul unui conflict iscat, din motiv сă nu i se achita salariul victimei, inculpata а intrat сu un cuțit în odaia unde locuia victima, а numit-о cu cuvinte necenzurate, amenințând-o că dacă va iniția careva conflicte, o va omorî”, anunță PG.

Prin aceeași schemă infracțională, în aceeași perioadă, inculpata ar mai fi recrutat un bărbat în Federația Rusă, exploatându-l prin muncă la culesul zmeurei și merelor, fără a fi remunerat corespunzător.

Femeia a pledat nevinovată. Sentința este cu drept de apel.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: