„Afacere” cu acte de identitate românești false. Ce sume încasau trei bărbați din Criuleni, deconspirați de oamenii legii
Full Article 3 minutes read

„Afacere” cu acte de identitate românești false. Ce sume încasau trei bărbați din Criuleni, deconspirați de oamenii legii

Trei bărbați, cu vârstele cuprinse între 24 și 34 de ani, originari din raionul Criuleni, sunt cercetați penal pentru confecționarea, deținerea și vânzarea actelor de identitate false. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la 2 ani de închisoare. Informațiile au fost confirmate de Inspectoratul General al Poliției (IGP), într-un comunicat din 12 februarie.

Potrivit IGP, oamenii legii au efectuat pe 8 februarie perchiziții în satele Ișnovăț, Miclești și Stețcani din raionul Criuleni. Descinderile au vizat domiciliile celor trei suspecți.

În urma acțiunilor întreprinse, oamenii legii au stabilit că, începând cu anul 2020, un grup de persoane specializate în producerea, vânzarea și folosirea actelor frauduloase identificau persoane din familii social vulnerabile și le informau despre realizarea actelor de identitate românești în vederea accesului la piața muncii din țările Uniunii Europene. Pentru obținerea acestor acte false, suspecții percepeau sume de bani de la 250 de euro în sus.

La fel, membrii grupului ofereau și oportunități de angajare în străinătate, în special în sectorul construcțiilor. Persoanele care nu aveau actele necesare le puteau obține cu condiția să achite între 200 și 500 de euro.

Pentru a fi considerate eligibile, persoanele care acceptau aceste condiții erau obligate să furnizeze fotografii și date personale în format electronic pentru confecționarea actelor de identitate false. Ulterior, actele erau prezentate de intermediari la locul de muncă, după ce persoanele respective ajungeau deja în străinătate. Pe baza acestor documente se încheiau contracte de muncă și se deschideau conturi bancare. Firmele la care erau angajate persoanele erau înregistrate în Lituania sau Serbia, cu prestarea serviciilor în domeniul construcțiilor în Germania.

În urma măsurilor întreprinse, unul dintre suspecți care avea rolul de conducere a grupării a primit arest pentru 30 de zile, cel de-al doilea a fost reținut pentru 72 de ore, iar al treilea este cercetat în stare de libertate și cooperează cu ancheta.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale. Pentru această infracțiune, Codul penal prevede pedeapsă cu amendă de până la 32 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore sau închisoare de până la 2 ani.

Polițiștii din Criuleni întreprind în continuare măsuri pentru identificarea altor persoane implicate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: