Agricultorii au primit peste 1 miliard de lei în calitate de subvenții, de la începutul anului. Cum au investit banii
Full Article 3 minutes read

Agricultorii au primit peste 1 miliard de lei în calitate de subvenții, de la începutul anului. Cum au investit banii

Până pe 23 iulie 2023, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a reușit să deburseze pe conturile beneficiarilor de subvenții peste 1 miliard de lei, ceea ce constituie 62,5% din valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului rural. Precizările au fost făcute de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul unor declarații alături de directorul adjunct al AIPA Diana Coșalîc.

Comparativ cu perioada similară a anului 2022 pe conturile fermierilor au fost direcționați cu 144,8 milioane lei mai mult sau în creștere cu 17%, susțin oficialii moldoveni.

Se menționează că banii au fost direcționați pentru:

– achitarea a 832,9 mil. lei subvenții post-investiționale sau 83% din totalul valorificat (sau 6272 cereri angajamente față de solicitanții de subvenții din anul 2022);

– susținerea a 30 proiecte star-up pentru care au fost alocate 12,5 mil. lei;

– implementarea a 140 proiecte ce contribuie la dezvoltarea localităților rurale în sumă de 111,7 mil. lei;

– funcționarea a 37 GAL-uri  și implementarea proiectelor investiționale în sumă de 29,2 mil. lei

– contribuția statului la Fondul Național al Viei și Vinului – 19,7 mil. lei.

Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, agricultorii moldoveni investesc tot mai mult în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare: „În acest scop au fost achitate 190 milioane de lei, ceea ce constituie 22% din valoarea subvențiilor acordate pentru modernizarea sectorului”.

Totodată, 185 milioane lei au fost îndreptate la rambursarea ratei la creditele accesate sau 22% din suma subvențiilor achitate.

Fermierii sunt interesați în procurarea tehnicii și utilajului agricol, inclusiv mini-till și no-till, ceea ce constituie 17% din valoarea subvențiilor sau 144 milioane lei, de asemenea, în revitalizarea sectorului zootehnic. Valoarea subvențiilor acordate constituie 97 milioane lei sau 12% din suma subvențiilor achitate. La fel, agricultorii solicită subvenții pentru înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive. Suma achitată este de 10% din valoarea totală a subvențiilor sau 87 milioane lei”, a comunicat Ministerul.

De asemenea se menționează că AIPA este în proces de recepționare a cererilor de acordare a subvenției complementare pentru acciza la motorină.

Fermierii micro, mici și mijlocii, vor obține un cuantum de 100% din acciza la motorină (2984 lei -2022 și 3248 lei -2023) iar fermierii mari – 30%. Dosarele sunt recepționate în două etape, conform perioadei: motorina achiziționată în perioada 16 noiembrie 2022 – 29 iunie 2023, cererea se depune la AIPA până la data de  31 iulie 2023, iar motorina achiziționată în perioada 30 iulie -30 septembrie 2023, cererile se vor depune până la 3 septembrie 2023″, au precizat reprezentanții Ministerului.

Apelul de recepționare a cererilor a demarat la 14 iulie. În decurs de o săptămână AIPA a recepționat 717 cereri. Plafonul anual per beneficiar este de 200 mii lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: