„Agricultorii din Moldova au învățat cum să se adapteze schimbărilor și să investească responsabil și eficient, împreună cu Microinvest”

Alături de domenii moderne precum IT, inteligența artificială sau robotica, în Republica Moldova se dezvoltă încrezător și agricultura modernă. Tot mai mulți tineri decid să revină acasă și să-și lanseze propriile afaceri, apar noi utilaje și tehnică agricolă care permit automatizarea unui șir de lucrări, dar și tehnici inovatoare de prelucrare a solului, adaptate schimbărilor climaterice.

Un alt criteriu important pentru modernizarea agriculturii este incluziunea financiară, vitală pentru investiții responsabile și la momentul oportun. Nu în zadar se spune că o zi de primăvară face cât un an. Care este rolul Microinvest în dezvoltarea agriculturii din Moldova, ce soluții financiare oferim clienților Agro, dar și care sunt viziunile companiei despre investițiile în acest sector important pentru țara noastră, află din interviul cu Ivan Parasca, manager regional Nord.

– Ivan, suntem în toiul pregătirilor pentru lucrările agricole de primăvară. Cum decurge această perioadă la Microinvest, lider în creditarea Agro după numărul de credite debursate?

– Într-adevăr, iarna e pe sfârșite, iar pentru agricultori e perioada când se pun la punct ultimele detalii. Toți fac totalurile anului trecut și își setează scopuri și idei noi de investiții pentru anul curent. Chiar dacă deja câțiva ani avem ierni fără zăpadă și cu temperaturi ridicate, agricultorii nu se grăbesc să înceapă lucrările. În agricultură totul se face la timp și fără grabă, pentru că natura e schimbătoare. La Microinvest, februarie e luna în care experții interacționează cel mai mult cu clienții Agro. Merg la locul afacerilor, analizează împreună necesitățile de investiții și stabilesc soluții individuale de finanțare. Ca în luna martie, agricultorii să înceapă lucrările agricole cu spor, fără întârzieri și în plină forță. Sperăm cu toții ca 2023 să fie un an bun.

– Cât de mult s-a schimbat agricultura din Moldova în ultimii 10 ani?

– S-a schimbat esențial și spre bucuria noastră, spre bine. Secetele și schimbările climaterice au făcut ca agricultorii să caute soluții de adaptare și să meargă înainte, în pofida provocărilor. Se investește mult în eficiență și automatizare. Din cauza lipsei forței de muncă în mediile rurale, nu mai e atât de eficient să îndeplinești lucrările manual. În ajutor vin utilajele și agregatele de ultimă generație. De asemenea, se investește în frigidere și tehnică post-cultivare (dotarea depozitelor, liniilor de sortare și prelucrare a roadei). Mulți tineri revin de peste hotare și se implică în afaceri agricole, un pas important spre întinerirea acestui sector. O altă schimbare pozitivă este că agricultorii au început să se orienteze mai activ spre piețe noi de desfacere. Dacă ceva timp în urmă se exporta predominant în țările CSI, acum se exportă și în Europa, Asia și alte regiuni cu perspectivă. E frumos și interesant să fii agricultor, mai ales când descoperi pe deplin potențialul naturii.

– Agricultura rămâne a fi unul din cele cele mai riscante domenii de afacere, mai ales în ultimii ani. Cum fac față provocărilor agricultorii și care este suportul Microinvest?

– Orice afacere aduce cu sine o mulțime de riscuri, nu doar agricultura. Trebuie doar să le cunoști, să le analizezi și să încerci să le eviți, asta de fapt și înseamnă să ai succes în afaceri. Desigur, există riscuri pe care nu poți să le eviți în totalitate, cum sunt condițiile climaterice. Dar cel puțin poți să te pregătești ca să le treci mai ușor. Pentru a depăși provocările, agricultorii își modernizează utilajele, tehnicile de lucru, depozitele și în toate aceste etape au nevoie de suport financiar sigur și adaptat necesităților. Microinvest ține pasul activ la toate aceste schimbări, ca să ofere soluții flexibile și potrivite pentru agricultori. Avem o echipă mare de experți în creditare și suntem prezenți în 14 regiuni ale țării, ca să găsim formula perfectă de finanțare pentru fiecare antreprenor și afacere, atât în timpuri bune, cât și grele, când e nevoie cel mai mult de sprijin.

 

– Care sunt principalele necesități ale agricultorilor când vorbim despre creditare? Ce trebuie să știe un agricultor despre creditele Agro de la Microinvest?

– Agricultorii au nevoie în primul rând să fie înțeleși și susținuți. Dacă să vorbim despre necesități de bază, putem evidenția câteva categorii: capital circulant (investiții în achiziționarea îngrășămintelor, chimicalelor, semințelor, salariilor pentru lucrătorii sezonieri), investiții în tehnică (tractoare, combine, agregate, accesorii și piese de schimb, dotarea punctelor de stocare și producere), cumpărarea terenurilor, animalelor etc. Necesitățile sunt individuale pentru fiecare afacere, mare sau mică, cu un domeniu tradițional sau mai exotic. Microinvest poate oferi suportul financiar necesar pentru orice tip de afacere. Noi nu facem diferența dintre afaceri mici și mijlocii, asigurăm soluții complexe, consultanță și operativitate. Agricultorii din toată țara pot aplica pentru credite de până la 7 000 000 lei, cu grafic flexibil de rambursare și 0% la închidere anticipată. Pentru că știm cât de prețios este timpul unui antreprenor, solicităm un pachet minim de documente și oferim decizie rapidă de creditare, care contează mult, mai ales în agricultură. În 20 de ani pe piața financiară, ne-am adaptat produsele după necesitățile agricultorilor, asta și ne face speciali.

– Recomandări pentru investiții responsabile în agricultură.

– Obținerea unui credit pentru afaceri, mare sau mic, este un pas important care necesită o analiză complexă despre plusuri și minusuri, efectul economic așteptat, componentele creditului și desigur în cât timp vei răscumpăra banii investiți. Respectând toți acești pași, investiția făcută va aduce doar avantaje. Diferența companiei Microinvest față de alte organizații financiare este că noi ghidăm clienții spre accesarea unui credit responsabil, pentru că succesul lor este de fapt și succesul nostru. La nord, avem agricultori care cultivă levănțică, plante medicinale, au ferme performante de oi și capre, dotate cu linii de producere și sisteme de panouri solare. Iar aceștia sunt doar câțiva din clienții noștri de succes. Dacă să vorbim despre recomandări pentru agricultori, recomand asolamentul (sădirea plantelor prin rotație), investițiile în tehnică performantă, care permite realizarea concomitentă a mai multor lucrări (boronit, cultivat, semănat), sisteme inovatoare de irigare, agricultura ecologică, eficiența energetică și desigur orientarea spre piețe noi. Da, e un proces îndelungat și dificil, dar merită tot efortul, pentru că avem produse demne de piața internațională. Agricultura e un domeniu cu perspectivă pentru Moldova, suntem norocoși să avem un sol bun și oameni harnici. Ar fi păcat să nu o dezvoltăm alături de toate domeniile noi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Marina Tauber/Telegram

Fără „Victorie” la alegerile parlamentare? CEC a refuzat înregistrarea blocului politic afiliat lui Ilan Șor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cererea de înregistrare a blocului politic „Victorie” pentru participarea la alegerile parlamentare. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 19 iulie.

În cadrul ședinței, Poliția l-a scos din sală pe liderul Partidului Șansă, Alexei Lungu, la solicitarea membrilor CEC.

Mai devreme, Blocul „Victorie” și-a adunat susținătorii în fața sediului pentru a susține înregistrarea blocului electoral.

Menționăm că din componența blocului fac parte partidele „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” și „Victorie” – formațiuni afiliate oligarhului fugar Ilan Șor.

Toate aceste partide sunt implicate în litigii aflate pe rol în instanțele de judecată, privind fie limitarea activității, fie dizolvarea acestora.

***

Amintim că Blocul politic „Victoria” a fost creat în aprilie 2024. Despre formarea acestuia a anunțat de la Moscova politicianul fugar Ilan Șor. Cel din urmă declara că blocul va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an. Blocul „Victoria” pledează pentru „parteneriat strategic” cu Rusia, consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și este împotriva eurointegrării țării noastre.

Un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare. Mai mult, oligarhul fugar a anunțat că prima pe lista „Victoriei” se va regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare și ar urma să își afle sentința, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor” în care este vizată, pe 5 august.

La evenimentul de la Moscova au participat mai mulți politicieni moldoveni afiliați blocului „Victorie”, inclusiv deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și primarii din Orhei și Taraclia, precum și oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

timpul.md

Pericol de inundații în nordul țării: Nivelul Prutului ar putea crește cu până la 3 metri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un cod galben de creștere a nivelului apei pe râul Prut, valabil în perioada 19–22 iulie. Potrivit SHS, în zonele joase este posibilă ieșirea apei în luncă și inundarea terenurilor agricole din raioanele Briceni și Edineț.

„Având în vedere situația hidrometeorologică din cursul superior al râului Prut (Ucraina), unde s-au înregistrat ploi abundente, în perioada 19–22 iulie, pe sectorul s. Criva – or. Costești va continua creșterea nivelului apei. Creșterea totală este estimată între 1,60 și 3,00 metri față de nivelul înregistrat la data de 18 iulie, ora 08:00”, se arată în avertizarea hidrologică emisă de SHS.

Instituția atenționează populația să manifeste prudență.

Dragoș Galbur

Sesizare la CEC. PNM acuză PAS și Platforma DA că ar fi format un bloc electoral camuflat: „șiretlicuri”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a anunțat, pe 19 iulie, că a depus o sesizare oficială la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând constatarea existenței unui presupus „bloc electoral camuflat” format de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA), „contrar reglementărilor în vigoare”.

Sesizarea vine la o zi după ce Platforma DA a declarat că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS.

„Legea electorală, modificată recent la inițiativa guvernării PAS, a introdus în mod corect și necesar noțiunea de „bloc electoral camuflat” – o practică prin care mai multe partide se asociază în campanie fără a se înregistra oficial ca bloc electoral. Este o prevedere clară și benefică, menită să aducă transparență și echitate în procesul electoral. Tocmai de aceea, legea trebuie respectată de toți – inclusiv de autorii ei. În acest sens, Partidul Național Moldovenesc a transmis o sesizare oficială către Comisia Electorală Centrală, solicitând constatarea existenței unui bloc electoral camuflat format de PAS și Platforma DA, contrar reglementărilor în vigoare”, se menționează în comunicatul formațiunii.

PNM a catalogat colaborarea dintre cele două partide politice drept „șiretlicuri” și „aranjamente ascunse”.

„Nu putem permite ca partidul care își asumă drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană să recurgă la strategiile grupării criminale Șor, deghizând alianțele politice în aranjamente ascunse. Astfel de șiretlicuri subminează încrederea în democrație, încurajează ipocrizia politică și pun sub semnul întrebării onestitatea angajamentelor pro-europene“, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu referitor la acuzațiile PNM, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

În context, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Solicitat de NewsMaker, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, Cătălin Gorea, a precizat că la momentul de față a fost făcută o solicitare oficială către autoritățile din Franța pentru a verifica informația.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: