Alaiba așteaptă ca în Parlament să vină procurorul general ca să ceară ridicarea imunității mai multor deputați
Full Article 3 minutes read

Alaiba așteaptă ca în Parlament să vină procurorul general ca să ceară ridicarea imunității mai multor deputați

Deputatul PAS Dumitru Alaiba așteaptă ca în Parlament să vină din nou procurorul general ca să solicite ridicarea imunității „la pachet” a vreo 20 deputați. Alaiba face trimitere la deputații, care împreună cu socialistul Igor Dodon au purtat pe 9 mai, panglica negru-oranj.

Legea, odată votată, este una pentru toți. Și nimeni nu e mai presus ca legea. Așa o spun cu fălcile umflate, nu? Și nu contează, votezi tu în parlament pentru sau împotriva. Dacă este majoritate, asta devine lege. Mai presus de păreri și simpatii personale, noi construim o țară. Un sistem democratic bazat pe legi. Unde exemplul personal al fiecărui deputat este acel test”, susține Alaiba.

Deputații trebuie să fie exemplu de respectare a legilor. Chiar și a legilor care, poate, nu le plac, mai precizează Dumitru Alaiba.

Să înțeleg că ne așteptăm Procurorul General să vină în parlament să solicite ridicarea imunității la pachet a vreo 20 deputați. De data asta, pentru a le aplica amendă (sau muncă în folosul comunității), dar va fi un antrenament pentru chestii mai mari. Vin ele și Bahamas și altele, sunt sigur. Dar pentru început să se obișnuiască cu ridicarea imunității”, spune Alaiba.

Pe de altă parte, secretarul executiv al PSRM Vlad Bătrîncea a declarat pentru un post privat de televiziune, că imunitatea nu este oferită pentru business sau pentru interese proprii, ci pentru a vota și a se expune liber în mandatul de deputat.

„Imunitatea este oferită, ca de exemplu cum a fost în 2019 când am dat jos de la guvernare regimul PDM, ca să ajungi elementar până în Parlament și să poți participa la vot, fără ca să fii oprit de polițist sau reținut pentru 72 de ore. Imunitatea este oferită pentru ca deputatul să poată apăra interesele publice fără ca să fie persecutat. Imunitatea nu este oferită pentru business sau pentru interese proprii. Statutul de imunitate al deputatului nu-și are originile în politica moldovenească”, a spus Batrîncea.

Socialistul a mai declarat că acest subiect poate fi discutat doar atunci când în Moldova vom avea o justiție liberă și independentă.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), a spus pentru Radio Europa Liberă că poliția a constat că 10 membri ai parlamentului au purtat la 9 mai panglica interzisă, încălcând legea.

Dar poliția nu poate aplica amenzi deputaților, care se bucură de imunitate parlamentară, așa încât urmează să ceară intervenția procurorilor.

Doctorul în drept Oleg Pantea, care predă dreptul contravențional la Universitatea de Stat din Moldova, a explicat pentru Radio Europa Liberă că, și în cazul contravențiilor, deputații pot fi trași la răspundere doar dacă parlamentul își dă încuviințarea prin vot.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: