Alegătorii din circumscripția Hâncești sunt așteptați la urnele de vot. CEC precizează în ce condiții ar putea fi anulat scrutinul
Full Article 3 minutes read

Alegătorii din circumscripția Hâncești sunt așteptați la urnele de vot. CEC precizează în ce condiții ar putea fi anulat scrutinul

Alegătorii din circumscripția nr. 38, Hâncești, care cuprinde teritorial municipiul Hâncești și alte 24 de localități din raion, sunt așteptați astăzi, 15 martie, la urne. Aceștia urmează să-și aleagă deputatul care îi va reprezenta în parlament. Mai mult, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că scrutinul ar putea fi anulat doar în cazul declarării unei stări de urgență.

Comisia Electorală Centrală a informat că la ora 7:00 s-au deschis cele 44 de secții de votare.

Totodată, ieri, 14 martie, CEC a solicitat opinia autorităților abilitate cu drept decizional referitor la desfășurarea alegerilor de astăzi de la Hâncești: Consiliul Suprem de Securitate, Comisia naționale extraordinare de sănătate publică și Comisia Situații Excepționale a raionului Hâncești.

În acest context, CEC a fost informat despre faptul că măsurile impuse de către autorități nu se referă și la organizarea alegerilor, însă, impun autorităților publice întreprinderea tuturor măsurilor de prevenție necesare și posibile în vederea neadmiterii răspândirii epidemiei.

Aceeași sursă menționează că atât Constituția Republicii Moldova, cât și Legea nr. 212/2004 privind regimul stării de urgență, asediu și de război, indică faptul că restrângerea unor drepturi sau al unor libertăți se face doar în cazul declarării stării de urgență, de asediu sau de război prin hotărâre de parlament, iar legislația electorală prevede că procesul de votare se suspendă în cazurile de dezordine în masă, calamități naturale, de alte circumstanțe neprevăzute, care îi pun pe alegători în pericol sau fac imposibilă efectuarea votării.

În contextul în care parlamentul, la ziua de astăzi, nu a declarat una dintre stările de urgență menționate mai sus, CEC a anunțat că va depune toate eforturile pentru a asigura condiții de maximă securitate în vederea desfășurării alegerilor de astăzi, cu realizarea tuturor măsurilor recomandate de specialiști pentru combaterea răspândirii virusului.

Menționăm că numărul alegătorilor cu drept de vot incluși în listele electorale este de 61 571. Pentru acest scrutin au fost tipărite 61 584 de buletine de vot, majoritatea în limba română.

Alegătorii vor alege între șase concurenți electorali: Ion Mereuță (PDM), Ștefan Gațcan (PSRM), Olesea Stamate (PAS), Dorin Chirtoacă (Blocul Electoral UNIREA) și Grigore Cobzac (candidat independent). Candidatul Partidului Politic Șor, Vitalie Balinschi, a fost exclus din cursa electorală, pe motiv că a folosit fonduri financiare și materiale nedeclarate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: