Satul Floreni din Anenii Noi ar putea face parte din municipiul Chișinău. CEC, după ce a verificat listele cu semnături: „Sunt întrunite cerințele”
Full Article 2 minutes read

Satul Floreni din Anenii Noi ar putea face parte din municipiul Chișinău. CEC, după ce a verificat listele cu semnături: „Sunt întrunite cerințele”

Satul Floreni din raionul Anenii Noi ar putea face parte din municipiul Chișinău, devenind prima localitate care aplică amalgamarea teritorială voluntară, prin trecerea administrativă la orașul Sângera. Comisia Electorală Centrală (CEC) a  anunțat pe 9 aprilie că a verificat listele cu semnături depuse de grupul de inițiativă, iar „cerințele au fost întrunite”.

Potrivit prevederilor legale cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale, grupul de inițiativă urma să colecteze cel puțin 330 de semnături din numărul total de 3294 de alegători.

Comisia anunță că a recepționat spre verificare 58 de liste de subscripție cu 1632 de semnături, iar 1420 au fost valabile.

„Comisia a constatat că au fost întrunite cerințele privind subiectul inițierii procesului de amalgamare voluntară, fiind respectată și condiția ca propunerea să fie înaintată din partea a 10 la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în unitatea administrativ-teritorială respectivă, fiind întrunite condițiile prevăzute de lege”, anunță CEC.

Dacă amalgamare voluntară va trece, satul Floreni va deveni a 19-a suburbie a municipiului Chișinău. Mai exact, juridic, localitatea nu va mai face parte din raionul Anenii Noi, așa cum este în prezent, dar va fi integrată în orașul Sângera.

***

Amintim că la sfârșitul lunii noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară a subdiviziunilor administrative. Astfel, autoritățile centrale vor susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor. De asemenea, localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru dezvoltarea infrastructurii. Pentru anul 2024, în bugetul de stat sunt prevăzute în acest scop 150 de milioane de lei.

Conform datelor statistice, aproape 90 la sută dintre unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi au o populație redusă, sub 5000 de locuitori. În satul Floreni locuiesc aproape mai puțin de 4mii de oameni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: