Patru partide din Republica Moldova nu ar fi respectat prevederile legale cu privire la finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale din 19 mai curent. Acestea au fost sancționate, de Comisia Electorală Centrală (CEC), sub formă de avertisment.
Comisia Electorală Centrală a raportat că „a luat act, în ședința de astăzi, de datele din rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi și parțiale din 19 mai 2024, la situația din 3 mai 2024, prezentate de concurenții electorali”.
„În context, CEC a aplicat sancțiune sub formă de avertisment concurenților electorali: Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Politic „ŞANSĂ, Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei și Partidul Politic Partidul „RENAŞTERE”, pentru neglijarea obligației de a respecta prevederile Codului electoral în ceea ce privește informarea și prezentarea în termenul stabilit a informațiilor și rapoartelor privind gestiunea financiară”, se arată într-o declarație a Comisiei.
Comisia a precizat că „va informa Banca Națională a Moldovei și a atenționat instituția bancară în care își are deschis contul cu mențiunea „Fond electoral” un concurent electoral despre neprezentarea de către bancă în termenul stabilit a rulajului mijloacelor bănești și soldul pe contul bancar special”.
Menționăm, pe 19 mai, în 9 localități din Moldova au loc alegeri locale noi și parțiale pentru funcția de primar și de consilier în consiliul local. Potrivit CEC, până la ora 15:00, la vot s-au prezentat în total 2 839 de alegători, ceea ce reprezintă 26,3% din numărul celor incluși pe listele electorale. Alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. „Astfel, din cele 9 localități unde astăzi au loc alegeri, în 6 se înregistrează o participare mai mare de 25% din numărul alegătorilor așteptați la vot, ceea ce ne permite să anunțăm că alegerile în aceste localități pot fi declarate valabile”, a precizat CEC.
***
După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de fugarul Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor. Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu. Ulterior, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.
Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. De la începutul anului 2023, mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii.
Ce ține de Partidul Politic „Viitorul Moldovei”, acesta a fost redenumit din Partidul „Bugeacul Nostru” și a fost prezentat oficial 2 aprilie 2024. Partidul este condus de fostul premier al țării în perioada comunistă Vasile Tarlev. Detalii AICI.
Precizăm, CEC a anunțat în martie 2024 că peste 60 de partide politice din Moldova au dreptul să participe la alegerile locale noi și parțiale, stabilite pentru data de 19 mai. Printre ele se regăsește și Partidul „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, care a fost eliminat din cursa electorală cu câteva zile înainte de alegerile locale generale din noiembrie 2023. Detalii AICI. Mai menționăm că pe 15 mai curent, Ministerul Justiției a cerut, în judecată, ca activitatea Partidului Politic „Şansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, să fie limitată pentru un termen de 6 luni. Instituția a motivat că a fost sesizată de CEC care ar fi constatat că partidul „nu s-a conformat cerințelor Comisiei și nu a prezentat date complete” în cadrul unui „control complex”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!