DOC „Am jurat să-mi apăr țara chiar cu prețul propriei vieți”. Cine este Adrian Efros și cu ce avere vine în fruntea Ministerului de Interne
Full Article 3 minutes read

DOC „Am jurat să-mi apăr țara chiar cu prețul propriei vieți”. Cine este Adrian Efros și cu ce avere vine în fruntea Ministerului de Interne

Locotenentul-colonel al armatei naționale Adrian Efros a fost învestit, pe 17 iulie, în calitate de ministru de Interne. Adrian Efros a ajuns recent în atenția publicului larg atunci când a ținut un discurs la Adunarea „Moldova Europeană”. Acesta a pledat pentru integrarea europeană ca modalitate de asigurare a păcii în Moldova, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Adrian Efros deține o experiență profesională de peste 23 de ani în Armata Națională. Acesta deține gradul militar de locotenent-colonel.

Între anii 2012 – 2023, el a deținut funcția de șef al Serviciului Geniu al Armatei Naționale.

În perioada 2022 – 2023, Adrian Efros a activat în calitate de șef al Centrului Unic de Gestionare a Crizei (CUGC)

Potrivit ministerului Apărării, de-a lungul anilor, Efros a participat la două misiuni de pace.

În anul 2008, el a purtat la braţ drapelul moldovenesc într-o zonă periculoasă — localitatea Mosul din Irak. În acea operaţiune umanitară post-conflict, locotenent-colonelul Efros, pe atunci căpitan, a activat în cadrul echipei geniştilor moldoveni, care timp de patru luni au dezamorsat şi au lichidat peste şapte mii de obiecte explozive, unele dintre care total necunoscute

În 2016, timp de jumătate de an, a luat parte la misiunea de pace din Kosovo, unde a  avut în subordine șapte genişti şi 33 de infanterişti moldoveni.

Distincții

În 2016, Adrian Efros a fost decorat cu distincția prezidențială „Meritul Militar”, pentru curajul și profesionalismul de care a dat dovadă în timpul misiunii de pace din Irak.

AVERE

Potrivit celei mai recent declarații de avere, publicată pe site-ul Autorității Naționale pentru Integritate (ANI), Adrian Efros a obținut pe parcursul anului 2022 venituri în mărime de 389 307 lei.

Soția lui Adrian Efros deține 3 terenuri: două agricole și un intravilan, estimate la 6 000 lei, 1 600 lei și 10 000 lei. Totodată, aceasta deține o casă de locuit și două imobile, valoarea cărora se estimează la 40 549 lei, 10 000 lei și 2 000 lei.

Adrian Efros nu a declarat că ar deține vreo mașină, însă soția sa conduce o Skoda Fabia produsă în 2016 și cumpărată în 2021, a cărei valoare este estimată la 5 550 de euro.

 

Adrian Efros s-a remarcat recent prin discursul pe care l-a susținut la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care s-a desfășurat pe 21 mai 2023. În mesajul său, acesta a transmis că integrarea europeană este modalitatea prin care Republica Moldova va putea trăi în pace, mai ales în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Am venit la Adunarea Națională „Moldova Europeană” împreună cu familia, pentru că văd viitorul copiilor mei într-o societate cu valori europene, într-o țară prosperă cu cer senin, unde pacea și siguranța este la ea acasă. Astăzi, noi decidem viitorul nostru și al copiilor, noi suntem stăpâni pe soartă. Am depus jurământul militar că-mi voi apăra țara chiar cu prețul propriei vieți. Nu sunt doar cuvinte, este un legământ care l-am făcut și căruia îi rămân fidel până la sfârșit. Pentru copiii noștri, pentru părinți, pentru casele noastre, să ne uni și să mergem pe o cale a democrației”, a spus acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: