Ambasada Rusiei acuză Ambasada României la Chișinău de „cinism” atunci când onorează soldații căzuți în iulie `41
Full Article 3 minutes read

Ambasada Rusiei acuză Ambasada României la Chișinău de „cinism” atunci când onorează soldații căzuți în iulie `41

Ambasada Federației Ruse la Chișinău a criticat dur declarațiile Ambasadei României, privind „memoria veșnică a soldaților căzuți în 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică”. Într-un comunicat de presă, reprezentanții misiunii diplomatice acuză diplomații români de „cinism”.

„Cu nedumerire am luat notă de declarația ambasadei României în Republica Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au căzut eroic pe 14 iulie 1941 pentru eliberarea „Basarabiei” de sub ocupația sovietică”. Îndemnul reprezentanților oficiali ai Bucureștiului, care cheamă la păstrarea „memoriei veșnice a eroilor” sună cinic”, se arată în comunicatul de presă publicat de Ambasada Rusiei la Chișinău.

Reprezentanții diplomatici ai Moscovei au transmis un mesaj pentru Ambasada României:

„Vrem să amintim că adepții infractorului nazist Antonescu, ale cărui acțiuni au fost condamnate de tribunalul de la Nuremberg și cel de la București și memoria cărora diplomații români îndeamnă „să nu fie uitată niciodată” au lăsat, într-adevăr, o moștenire care poate fi uitată cu greu. Urmașii celor zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii lui Antonescu și de călăul lui, Alexianu, – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – cu mare greu vor putea uita infracțiunile ticăloșilor fasciști, care și-au justificat fărădelegile prin „lupta pentru reunificare””.

Reacția vine după ce Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Iar atașatul militar, aero și naval al României în Republica Moldova, col. Cristi Ladaniuc a declarat că în Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Mana „odihnesc 16 Eroi Români (2 identificați, și 14 neidentificați), din cadrul Regimentului 32 Dorobanți, căzuți eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, consecință a pactului Ribbentrop-Molotov.”

Totodată, a menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: