Apartamente pentru moldovenii care au participat la lichidarea avariei de la Cernobîl: locuințele se află în sectorul Buiucani
Full Article 2 minutes read

Apartamente pentru moldovenii care au participat la lichidarea avariei de la Cernobîl: locuințele se află în sectorul Buiucani

Participanții la lichidarea avariei de la Cernobîl urmează să primească locuințe gratuite. În total se prevede acordarea a 80 de apartamente. Acestea vor fi oferite cetățenilor care nu au beneficiat, până în prezent, de susţinerea statului la procurarea sau construcţia unei locuințe. Un proiect în acest sens a fost aprobat pe 26 septembrie de Guvern, iar decizia finală urmează a fi luată de Parlament. 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale intenționează să transmită, cu titlu gratuit, locuințele din blocul locativ situat în municipiul Chișinău, pe strada Alba Iulia nr. 91/3, participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

Un proiect a fost aprobat de cabinetul de miniștri și urmează a fi transmis spre examinare Parlamentului. Acesta are scopul să asigure cu locuințe cetățenii care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și nu au beneficiat, până în prezent, de susţinerea statului la procurarea sau construcţia unei locuinţe, în conformitate cu legislația în vigoare.

Cele 80 de locuințe vor fi repartizate de către o Comisie formată din reprezentanții mai multor instituții și autorități publice, precum și ai asociațiilor obștești.

Potrivit Ministerului Muncii, lucrările de proiectare și construcție a bunului imobil au început în anul 2006 și au costat circa 67 milioane de lei. Mijloace financiare care au fost alocate treptat din bugetul de stat.

***

Lucrările de construcție a blocului locativ din strada Alba Iulia nr. 91/3, finanțate din bugetul de stat, au început încă în 2000, însă din motive financiare acestea au fost conservate. În 2006, lucrările au demarat din nou, fiind finanțate anual în baza Legii Bugetului de Stat. În noiembrie 2022, atât blocul locativ, cât și locuințele, au fost înregistrate la Agenția Servicii Publice, fiindu-le atribuite numere cadastrale.

Potrivit informațiilor statistice, la data de 1 ianuarie 2023, din cei de peste 3500 participanți la lichidarea catastrofei de la Cernobîl, în viață au rămas 1733 persoane, dintre care 1604 au fost încadrați în diferite grade de dizabilitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: