Au început să curgă amenzile pentru șoferii transnistreni fără asigurare RCA. Chișinăul: companiile de asigurări din raioanele de est nu își onorează obligațiile
Full Article 5 minutes read

Au început să curgă amenzile pentru șoferii transnistreni fără asigurare RCA. Chișinăul: companiile de asigurări din raioanele de est nu își onorează obligațiile

Biroul politici de reintegrare a comentat informația privind faptul că, de la sfârșitul lunii iunie, șoferii din regiunea transnistreană au început să primească amenzi pentru că nu dețin asigurare obligatorie de răspundere civilă auto emisă de companiile de pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale țării. Acestea încep de la 1500 lei și pot ajunge la 3000 lei. Reprezentanții instituției au remarcat faptul că firmele de asigurări din raioanele de est ale țării nu-și onorează obligațiile contractuale, iar mașinile din regiunea transnistreană care săvârșesc contravenții/ infracțiuni în domeniul circulației rutiere și nu pot fi monitorizate din lipsa datelor accesibile în sistemele informaționale unice. Totuși, nu au precizat din ce motiv sancțiunile sunt aplicate abia acum.

Presa de la Tiraspol scrie că șoferii stabiliți în regiunea transnistreană s-au pomenit cu amenzi pentru că nu dețin asigurare obligatorie de răspundere civilă auto eliberată în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

Biroul politici de reintegrare a publicat pe 7 iulie o declarație. Reprezentanții instituției au făcut trimitere la art.229 alin.(3) din Codul contravențional al Republicii Moldova. Acesta prevede amenzi de la 1500 la 3000 mii de lei, cu aplicarea a 3 puncte de penalizare în cazul exploatării unui vehicul fără a deține polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pe suport de hârtie sau în format electronic ori în lipsa datelor accesate din sistemul informațional unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto.

„Prevederile date se aplică în privința tuturor categoriilor de autovehicule înmatriculate pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de înregistrarea acestora pe malul drept sau pe cel stâng al râului Nistru. Dificultăți majore sunt întâmpinate în privința conducătorilor de autovehicule din regiunea transnistreană care săvârșesc contravenții/ infracțiuni în domeniul circulației rutiere și nu pot fi monitorizați din lipsa datelor accesibile în sistemele informaționale unice, inclusiv din cele referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto”.

                                                                                                                                                              Biroul politici de reintegrare

Un alt argument adus de Chișinău este faptul că frecvent sunt depistate cazuri de conducere a vehiculelor cu numere de înmatriculare eliberate în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului sau municipiul Bender ori cu numere de înmatriculare neutre de către persoane care au domiciliul în alte localități decât localităţile din regiunea transnistreană. Acest lucru, conform art.231¹ din Codul contravențional al Republicii Moldova, la fel presupune sancțiuni cu amendă, aplicări de puncte de penalizare și privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an în privința persoanelor juridice ce desfăşoară activități de întreprinzător în Republica Moldova.

O problemă majoră persistă de mai mulți ani în legătură cu vehiculele înregistrate și asigurate în regiunea transnistreană și care sunt implicate în accidente rutiere cu mijloace de transport înregistrate conform cerințelor legislației Republicii Moldova, inclusiv cu polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto emise de companii licențiate în modul stabilit de lege, conducătorii ultimei categorii neavând posibilitatea de a revendica prejudiciile suportate în urma accidentelor rutiere deoarece companiile de asigurări din raioanele de est ale țării nu-și onorează obligațiile contractuale”.

                                                                                                                                             Biroul politici de reintegrare

Reprezentanții Biroului au adăugat că problemele apărute în sfera asigurărilor auto sunt generate de factori independenți de activitatea organelor de aplicare a legii care intervin cu formele de răspuns consfințite de cadrul normativ în vigoare, fără discriminări, și care „spre regret, în permanență întâmpină dificultăți artificiale legate de lipsa unui control efectiv asupra situației din regiunea transnistreană”.

NM a expediat o solicitare informație către Birou pentru a afla răspuns la întrebarea „de ce anume din 1 iulie au început a fi aplicate amenzi”. Vom reveni cu un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: