Autocamioane vechi din UE – vămuite ca „noi” în Moldova. 3 conaționali, care au prejudiciat statul cu 1 mln de lei sunt cercetați penal
Full Article 2 minutes read

Autocamioane vechi din UE – vămuite ca „noi” în Moldova. 3 conaționali, care au prejudiciat statul cu 1 mln de lei sunt cercetați penal

Trei persoane sunt cercetate penale pentru introducerea în Moldova a mai multor autocamioane din UE, cu o vechime reală de peste 12 ani, deși în acte era indicată una mai mică. În rezultatul schemei, statul a fost prejudiciat cu peste 1 000 000 de lei. Informațiile au fost confirmate de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), într-un comunicat din 20 ianuarie.

Schema funcționa din 2022. În acest timp un agent economic din Moldova, în complicitate cu un broker și un agent din cadrul Agenției Servicii Publice, a introdus și vămuit mai multe camioane din statele Uniunii Europene. Astfel, potrivit schemei, au fost reduse ilegal sumele achitate la stat pentru autocamioane importate, prin neachitarea accizei. Drept urmare, statul a fost prejudiciat cu peste 1 000 000 lei. Pentru ca să-și camufleze schema pusă pe roate din 2022, aceștia totuși le vindeau la prețul de piață (indicând și în certificatul de înmatriculare o vechime mai mică).

În cadrul a șapte percheziții desfășurate pe 19 ianuarie, în mai multe locații din municipiul Chișinău, au fost ridicate trei autocamioane și bunuri, precum purtători de informații și înscrisuri de ciornă.

Actualmente, Serviciul Vamal a emis decizii de regularizare pentru autocamioanele depistate ca fiind declarate eronat, iar prejudiciul de peste un 1 000 000 lei, urmează să fie achitat în bugetul de stat.

La această etapă în dosar sunt vizate trei persoane cu vârstele cuprinse între 44 și 62 de ani. Aceștia sunt cetățeni ai Moldovei și sunt cercetați în libertate, timp în care beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Acțiunile de urmărire penală continuă, întru elucidarea tuturor circumstanțelor și identificarea și altor persoane, complici la comiterea infracțiunii, precum și a altor mijloace de transport introduse fraudulos pe teritoriul vamal al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul PCCOCS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: