Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare lucrează la un proiect de lege pentru a fi declarată situație excepțională în agricultură. Ministrul Vladimir Bolea a spus că proiectul va ajunge pe masa deputaților, după ce va fi susținut de Guvern, în această săptămână. Menționăm, săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii anunța că Guvernul analizează declararea stării de urgență în agricultură după modelul României și preciza că va oferi „detalii suplimentare în curând”.
Pe 9 septembrie, ministrul Vladimir Bolea a anunțat că „Ministerul Agriculturii lucrează asupra proiectului de lege pentru situația excepțională, care va fi susținut de către Guvern și ulterior votat de către Parlament în această săptămână”.
„Noi suntem în proces de avizare, în discuții cu celelalte instituții ale statului și cel mai probabil miercuri voi ieși cu detalii despre acest proiect de lege”, a menționat Bolea în timpul unor declarații de presă, după ce a vorbit despre un regulament de distribuție a celor 100 de milioane de lei pentru producătorii agricoli.
Săptămâna trecută, pe 4 septembrie, premierul Dorin Recean anunța despre alocarea a 100 de milioane de lei, din Fondul de Intervenție a Guvernului, pentru fermierii afectați de secetă. Tot atunci, oficialul declara că se pregătește instituirea situației excepționale pentru fermieri. „Pentru săptămâna viitoare vom avea pregătit instrumentul de situații excepțională pentru fermierii, în mod special – producătorii de cereale, din anumite raioane din Republica Moldova pe modelul din România”, comunica Recean.
Ulterior, pe 5 septembrie, Ministerul Agriculturii raporta că ministrul Bolea a avut o întâlnire la București cu omologul său, ministrul agriculturii din România Florin Barbu „pentru a discuta și a prelua modele de măsuri eficiente care vor fi aplicate în România, în vederea implementării unor soluții similare în Republica Moldova”. „Una dintre soluțiile analizate este adoptarea unui model de ordonanță similar celui românesc, privind declararea stării de urgență în agricultură”, comunica Ministerul, adăugând că „detalii suplimentare vor fi comunicate în curând, deoarece orice decizie de acest tip implică colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională și alți creditori”. Detalii AICI.
***
Pe 20 august 2024, mai mulți agricultori și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr s-au întâlnit la Guvern cu prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Recean i-a anunțat că, în următoarele două săptămâni, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei – din fondul de intervenție în agricultură – pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, până în prezent, au fost constatate pierderi – suportate de agricultori – în 2 428 de cazuri. Au fost afectate, urmare a condițiilor climaterice nefavorabile, 97 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură fiind porumbul.
Pe 21 august, Asociația „Forța Fermierilor” a declarat că cele 100 de milioane de lei, anunțate de Guvern – pentru compensarea pierderilor suportate de agricultori, constituie „un suport financiar foarte mic și ineficient”. Unica soluție, potrivit Asociației, este inițial declararea stării de urgență în agricultură. „Forța Fermierilor” s-a adresat repetat președintei Maia Sandu și speaker-ului Parlamentului Igor Grosu pentru a interveni la instituirea „Situațiilor excepționale”. În caz contrar, a menționat Asociația, sunt „inevitabile proteste regionale și naționale ale fermierilor, care vor ieși la manifestații nu doar cu lozinci economice”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!