Avocat: Vladimir Andronachi ceruse azil politic în Ucraina. Ce spune Procuratura despre presupusa răpire?
Full Article 3 minutes read

Avocat: Vladimir Andronachi ceruse azil politic în Ucraina. Ce spune Procuratura despre presupusa răpire?

Avocatul din Ucraina al fostului deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Andronachi susține că clientul său ar fi fost răpit și adus cu forța în Republica Moldova, deși ar fi cerut azil politic. Informația despre presupusa răpire a fost confirmată și de către avocatul moldovean a fostului parlamentar. Pe de altă parte, Procuratura Anticorupție susține că însuși Andronachi nu s-ar fi plâns că ar fi fost răpit.

Avocatul ucrainean Alexandr Semanțo susține că îi reprezenta interesele lui Andronachi în Ucraina și că clientul său a ajuns în țară în baza documentelor cu privire la oferirea statutului de refugiat politic. Potrivit apărătorului, în data de 10 iunie 2022, cererea a fost direcționată spre Serviciul Migrație al Ucrainei.

„În data de 1 noiembrie, la ora 23:00, în urma apelului clientului meu Vladimir Andronachi am mers în satul Solomonovo, la punctul de control „Tisa”. Acolo, potrivit clientului, acesta era ținut din motive necunoscute. (…) Am cerut să vorbesc cu șeful de tură ca să aflu unde se află Andronachi. Acesta a confirmat că clientul meu se află pe teritoriul punctului de control și cică mi-ar fi transmis că nu are nevoie de protecție și ajutorul avocatului și că nu vrea să comunice cu mine. După aceea, șeful de tură mi-a întors spatele și a plecat în biroul său. Peste 15-20 de minute s-a întors și mi-a spus că Andronachi ar fi dispărut și că nimeni dintre angajați nu a văzut cu ce mașină a plecat sau dacă a plecat în calitate de pieton. Magie!”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Apărătorul susține că a anunțat poliția: „Adjunctul șefului PTF „Tisa” a informat oficial poliția că cetățeanul Vladimir Andronachi a trecut frontiera cu Ucraina și a plecat într-o direcție necunoscută. Acest fapt a fost înregistrat de poliție. De fapt, clientul a fost răpit de către necunoscuți chiar de la punctul de trecere al frontierei, aceștia se aflau într-o Volkswagen alb”.

Ipoteza despre răpirea lui Andronachi este susținută și de către Oleg Mîța, avocatul lui Andronachi din Republica Moldova. Acesta a declarat pentru Publika TV că a discutat cu Andronachi după reținerea acestuia.

„Clientul meu mi-a povestit că el a fost răpit pe teritoriul Ucrainei și a fost adus până la hotarul cu Republica Moldova.
– Dar de către cine a fost răpit?
– Dumnealui nu cunoaște cine anume l-a răpit”, a declarat avocatul.

Cu toate acestea, Procuratura Anticorupție susține că Vladimir Andronachi nu a denunțat astfel de fapte.

„Procuratura va veni cu o reacție după ce va analiza pertinența argumentelor invocate. La moment Vladimir Andronachi nu a invocat că ar fi fost răpit”, au declarat reprezentanții instituției pentru NM.

***

Vladimir Andronachi a fost reținut în data de 2 noiembrie pe sensul de intrare în țară prin punctul de trecere a frontierei “Criva- Mamalîga”, iar pe 3 noiembrie, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13. Acesta este cercetat penal în dosarul „frauda bancară”, iar Procuratura Anticorupție a identificat și aplicat, cu suportul ARBI a CNA, sechestre în sumă totală de aproximativ 26 milioane MDL, inclusiv bunuri imobile, cote-părți în capitalul social al unor companii, și mijloace bănești.

Aceasta constituie echivalentul prejudiciului cauzat prin acțiunile incriminate învinuitului și altor persoane în episodul investigat în cadrul cauzei penale. Mai multe detalii despre anchetă – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: