Avocatul Copilului ia atitudine. A venit cu recomandări după omorul fetiței de 7 ani de la Recea
Full Article 3 minutes read

Avocatul Copilului ia atitudine. A venit cu recomandări după omorul fetiței de 7 ani de la Recea

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a venit cu o reacție după ce o fetiță de 7 ani a fost găsită strangulată într-o casă aflată în vecinătatea celei în care locuia împreună cu părinții. Coroi și-a exprimat îngrijorarea privind cazurile de deces a copiilor lăsați fără supraveghere, mai ales în timpul vacanțelor. În acest sens, avocatul a venit cu unele recomandări. 

Avocatul Copilului le-a cerut autorităților să creeze servicii de sprijin pentru familiile cu copii, ușor accesibile, și informarea populației despre existența acestora, dar și să realizeze activități de prevenire a comportamentelor riscante și a oricăror situații de risc pentru viața și sănătatea copiilor datorate unui șir de cauze, precum incendiu, înec, accident rutier, supraîncălzirea copilului în mașină, intoxicație, sufocare cu obiecte mici, electrocutare, dar și a violenței față de copii, prin consolidarea capacităților părinților/îngrijitorilor de a susține dezvoltarea copiilor în siguranță, inclusiv de a cunoaște factorii de risc asociați violenței față de copii.

De asemenea, le-a cerut împuternicirea copiilor prin educația formală și non-formală de a cunoaște și evalua riscurile, inclusiv de a cunoaște formele de abuz, secretele bune și rele, de a identifica persoane de încredere, care sunt și cum pot fi accesate mecanismele existente de sesizare a abuzurilor și crearea de mecanisme de sesizare a cazurilor de violență de către copii și informarea copiilor despre modalitățile de sesizare într-un mod accesibil lor.

Mai mult, Vasile Coroi a solicitat angajatorilor să creeze spații special amenajate pentru copii la locul de muncă a părinților/îngrijitorilor, supravegheate de adulți pregătiți.

Totodată, jurnaliștii sunt rugați să contribuie la informarea populației privind factorii de risc și de protecție, inclusiv cei asociați violenței față de copii, și la educația pentru drepturile copilului.

Avocatul Copilului a îndemnat comunitatea să susție familiile cu copii, la necesitate, și sesizarea autorităților atunci când există factori de risc pentru viața și sănătatea copiilor, dar și să manifeste vigilență și a unei atitudini care descurajează orice formă de violență asupra copilului.

Părinții și îngrijătorii sunt rugați să monitorizarea și supravegherea copilului, potrivite vârstei, pentru reducerea riscului de vătămare corporală sau deces, să apeleze la suportul rețelei sociale (bunei, frați/surori, prieteni, alte persoane de încredere) sau al autorităților publice, pentru a nu lăsa copilul fără supraveghere și să stabilească o relație de încredere cu copilul, discutarea potențialelor riscuri și acțiunilor potrivite de protecție.

***

Amintim că o fetiță de 7 ani a dispărut pe 7 august, în jurul orei 18:00. Ea a fost căutată de oamenii legii, imediat după dispariție, pe tot parcursul nopții și a zilei de 8 august prin toate acțiunile speciale, inclusiv cu implicarea dronelor și a câinilor de căutare. Potrivit poliției, micuța a fost strangulată într-o casă aflată în vecinătatea celei în care locuia împreună cu părinții.

În ajun, oamenii legii au anunțat că au reținut doi bărbați, care sunt frați. Unul dintre – bănuit că a strangulat copila cu o bară metalică, după care a dus corpul neînsuflețit într-o casă abandonată. Pe 9 august, polițiștii menționau că suspecții aveau 40 și 32 de ani. Ulterior, reprezentanții Poliției și-au redactat comunicatul de presă, menționând că cei doi frați aveau 33 și 21 de ani.

Unul dintre cei doi frați reținuți a fost eliberat. Este vorba despre fratele mai mare, care s-a dovedit că nu era pe loc în momentul comiterii crimei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: