Economia Moldovei își va reveni în 2021 mai încet decât se prognoza inițial. Acest lucru se va produce din cauza creșterii numărului de infectări cu COVID-19 atât în Moldova, cât și în regiune, dar și lockdown-ul din multe țări, consideră experții Băncii Mondiale, care au publicat pe 23 decembrie prognoza economică pentru Moldova.
Potrivit prognozei BM, în 2021, creșterea economică a Moldovei nu va depăși 3,8%, iar în 2022 va fi și mai mică – de 3,7%.
Experții consideră că Moldova este una dintre țările ale cărei economii a suferit foarte mult din cauza pandemiei de coronavirus. Acestui fenomen i s-a adăugat seceta. Prin urmare, a crescut nivelul sărăciei, a scăzut cererea și s-au diminuat mai mulți indici macroeconomici din țară.
BM consideră că, în 2020, căderea PIB-ului va atinge în cel mai bun caz 7,2%, iar în cel mai rău – 7,8%.
De asemenea, experții au estimat efectul crizei asupra business-ului și a pieței muncii. Potrivit estimărilor, până la sfârșitul anului, își vor pierde locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului va crește până la 8%.
Cea mai gravă situație privind șomajul este în Chișinău – aici sunt concentrați circa 40% dintre cei care și-au pierdut serviciul. În ceea ce ține de vârsta șomerilor – este vorba despre tineri cu vârstele cuprinse între 25-34 de ani și 35-44 de ani, care constituie jumătate din forța de muncă a țării.
Potrivit experților BM, fără eforturi privind creșterea productivității muncii, fără un ajutor direct din partea statului pentru șomeri și companiile care au avut de suferit din cauza crizei, dar și fără reforme, economia și piața muncii își va reveni o perioadă foarte lungă de timp.