Se ieftinesc creditele. Banca Națională a Moldovei a redus rata de bază la 10% anual
Full Article 2 minutes read

Se ieftinesc creditele. Banca Națională a Moldovei a redus rata de bază la 10% anual

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 10,00 la sută anual. De asemenea, au fost stabilite ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight la nivelul de 12,00 la sută și, respectiv de 8,00 la sută anual. Totodată, norma rezervelor obligatorii se menține la nivelul actual.

Această decizie continuă setul de măsuri stimulative de politică monetară adoptate începând cu sfârșitul anului trecut pentru a readuce inflația la țintă.

Adoptarea în timp util a măsurilor restrictive de politică monetară pe parcursul anului 2022 a dus la schimbarea trendului inflației. Astfel, după valoarea maximă atinsă în luna octombrie 2022 (34,6 la sută), procesul inflaționist s-a temperat continuu, inflația înregistrând nivelul de 18,1 la sută în luna aprilie 2023.

„Creșterea tarifelor cu efectele lor secundare, războiul din Ucraina, seceta din vara trecută și majorarea accizelor la începutul anului mențin inflația cu mult deasupra țintei. Însă, cererea dezinflaționistă, începând cu mijlocul anului trecut, și aprecierea leului de la începutul acestui an continuă să atenueze din presiunile factorilor menționați”, se arată în decizia de politică monetară a BNM din 11 mai 2023.

Astfel, hotărârea este orientată să stimuleze cererea agregată, inclusiv prin încurajarea consumului și echilibrarea economiei naționale. În acest context, decizia BNM creează condiții prielnice pentru accesul cetățenilor și a mediului de afaceri la credite cu rate mai mici, urmând ca băncile comerciale să își ajusteze cât mai rapid ratele de împrumut.

În ședința de astăzi a fost aprobat și cel de-al doilea Raport asupra inflației, care va fi publicat pe data de 15 mai 2023.

Tendințele anticipate în rundele anterioare rămân valabile. Prognoza inflației a fost micșorată pentru întreaga perioadă comparabilă, în mare parte, din contul tuturor componentelor.

BNM va continua să monitorizeze atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să își adapteze rapid și constant instrumentele de politică monetară, astfel încât să își îndeplinească mandatul eficient.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: