Moldova, în topul statelor cu cele mai multe plângeri la CtEDO, în 2023. Suma prejudiciilor ajunge la 20 de milioane de euro
Full Article 2 minutes read

Moldova, în topul statelor cu cele mai multe plângeri la CtEDO, în 2023. Suma prejudiciilor ajunge la 20 de milioane de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a primit 1.150 de cereri înaintate împotriva Republicii Moldova, în anul 2023. Țara noastră se situează, astfel, în topul statelor cu cele mai multe plângeri, depuse la Curtea de la Strasbourg. Datele au fost prezentate de Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului”, pe 25 ianuarie.

Potrivit raportului pentru 2023, prezentat de CtEDO, la sfârșitul anului trecut, în total, împotriva țării noastre erau înaintate 1.150 de cereri, din numărul total de 68 450 de cereri. Moldova se situează, astfel, pe locul 10 din 46 de state membre ale Consiliului Europei. De menționat că, în 2022, țara noastră s-a clasat pe locul 12. După numărul de cereri alocate, raportat la populația țării, Moldova este pe locul 5, cu indicele 2,60 cereri la 10.000 locuitori.

Până la data de 31 decembrie 2023, CtEDO a pronunțat 599 de hotărâri împotriva Moldovei, pentru care au fost achitate prejudicii în sumă de circa 20 milioane de euro. Juriștii pentru Drepturile Omului remarcă că, după numărul de hotărâri și după numărul violărilor constatate, Moldova devansează state ca Germania, Spania, Norvegia, Olanda, Portugalia, care după numărul populație depășesc cu mult Moldova și care au aderat cu mult timp înainte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Potrivit sursei citate, mai mult de jumătate din violările constatate în privința Moldovei sunt pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil (244), protecția proprietății (183), tratamentul inuman și degradant (147), dreptul la libertate și siguranță (121), etc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: