BCG, RV, ROR și altele
9 informații despre imunizare în Republica Moldova
BCG, RV, ROR și altele
9 informații despre imunizare în Republica Moldova
În ultimii zece ani, numărul persoanelor imunizate din Republica Moldova este în scădere. Cauza principală o constituie activizarea mișcării anti-vaccinare. Medicii explică acest lucru prin insuficiența de informații veridice despre vaccinuri. Noi am selectat 9 informații despre imunizarea în Republica Moldova, care confirmă importanța și siguranța sa.
1. Bani
În Republica Moldova, toate vaccinurile pentru copii sunt gratuite. În primul an de viață, statul cheltuiește pentru imunizarea unui copil $29,44 (aproape 490 de lei). Cursul deplin de imunizare (de la un an până la 60 de ani) costă $30-40 pentru o persoană. Imunizarea femeilor este mai costisitoare, pentru că ele sunt vaccinate contra Papilomavirusului uman. Astfel, pentru imunizarea unui bărbat se cheltuiesc în medie $34,6 (575,6 lei), iar pentru imunizarea unei femei - $43,77 (728,19 lei).
2. Acoperire
În Republica Moldova, se fac zece tipuri de vaccinuri: HepB (împotriva hepatitei B), BCG (împotriva tuberculozei), VPO (împotriva poliomielitei), Hib (împotriva infecției Heamophilus Influenzae în componența vaccinului Pentavalent DTP-HepB-Hib), DTP (împotriva tusei convulsive, difteriei, tetanosului), DT/Td (împotriva difteriei și tetanosului), ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), RV (împotriva infecției cu rotavirusuri) și PC (vaccinul pneumococic), precum și HPV (împotriva infecției cu Human Papilloma Virus).

Epidemiologii consideră, că pentru un efect mai mare de prevenire (diminuarea răspândirii maladiilor), trebuie să fie imunizate împotriva unei infecții concrete peste 95 la sută din populație. În Republica Moldova, acoperirea imunizării variază de la 87% până la 95% (fără a lua în calcul vaccinurile contra infecției cu papilomavirusul uman și a infecției cu rotavirusuri).
3. Reacții adverse
Vaccinurile nu pot provoca dezvoltarea unor maladii grave, de exemplu, Sindromul Down sau autismul. Reacțiile adverse provocate de vaccinuri se manifestă extrem de rar. În Republica Moldova, cel mai adesea, aceasta ține de vaccinul BCG. Dar este vorba despre mai puțin de 1%. Astfel, în anul 2019, reacțiile adverse ale vaccinului BCG s-au manifestat în 0,11% dintre cazuri. În același an, s-au înregistrat 0,01% reacții adverse ale vaccinului pentavalent, iar ale ROR (vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) – 0,1%.
4. Avantaje
În Republica Moldova, vaccinul împotriva Human Papilloma Virus este administrat fetelor de la vârsta de 10 ani. Conform datelor epidemiologilor de la Centrul Național de Sănătate Publică, dacă imunizarea va atinge 81%, vor putea fi evitate 127 de cazuri de cancer de col uterin și 98 de decese anual. În același timp, va permite să fie păstrați 2.158 de ani de viață pentru locuitoarele Moldovei. De asemenea, datorită imunizării, în Republica Moldova se evită anual 42.725 de cazuri de boli infecțioase grave și 347 de cazuri letale. Acestea sunt datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
5. Economie
Imunizarea nu doar păstrează sănătatea, dar și ajută statul să economisească bani. De exemplu, un vaccin împotriva rujeolei costă 45 de lei. Iar tratamentul rujeolei ar putea costa de la 2100 de lei până la 7000 de lei. În anul 2018, 340 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit de rujeolă. Dacă ei ar fi avut nevoie de spitalizare, acest lucru ar fi costat 1,7 milioane de lei. Potrivit studiilor eficienței economice a vaccinurilor, un dolar investit în imunizare economisește cel puțin 16 dolari care sunt necesari pentru tratament.
6. Paradoxuri
Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică sunt de părerea, că focarul de rujeolă din anul 2018 a apărut din cauză, că timp de câțiva ani, mulți părinți au renunțat la acest vaccin. De notat, că până la sfârșitul anului 2018, după izbucnirea focarului, numărului copiilor vaccinați a crescut cu 3% comparativ cu anul 2017 și a ajuns până la 90%. Epidemiologii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au menționat, că acesta „este primul progres din ultimii 10 ani", dar imunizarea nu a ajuns până la 95%, ceea ce permite ca diferiți agenți patogeni (bacterii și virusuri) să circule liber pe teritoriul țării sau să poată fi importați cu ușurință din alte țări. Cele mai mare riscuri actuale de agravare a situației epidemice poate fi declanșată de importul difteriei, poliomielitei, rujeolei sau rubeolei.
7. Achiziție
Anual, Republica Moldova cheltuie zeci de milioane de lei pentru imunizarea populației. Astfel, în anul 2019, cheltuielile în acest scop au constituit 24 milioane de lei. Toate vaccinurile pentru Republica Moldova sunt achiziționate prin intermediul UNICEF. Populația Republicii Moldova este imunizată gratuit în maternitate, la naștere și pe parcursul vieții în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară la medicul de familie.

*Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică
8. Lege
În Republica Moldova, părinții sunt obligați prin lege să-și imunizeze copiii înainte de a-i înscrie la grădiniță sau la școală. În ultimii șase ani, Curtea Constituțională a examinat de două ori legalitatea acestei norme (în anii 2013 și 2018) și de fiecare dată a declarat-o constituțională.
9. Aluminiu
Da, în unele vaccinuri se folosesc săruri de aluminiu, pentru a spori răspunsul imunologic al organismului și acțiunea vaccinului. Fără sărurile de aluminiu, ar fi trebuit să se majoreze cantitatea agentului viral sau bacterian. Vaccinurile conțin până la 0,0005 g de aluminiu. O cantitate de 10 ori mai mică decât într-o tartină cu cașcaval.
Articol de parteneriat

Text: Nadejda Coptu
Prezentare: Cristina Demian

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: