Biden dă asigurări: SUA va ajuta Ucraina să-și întoarcă teritoriile
Full Article 2 minutes read

Biden dă asigurări: SUA va ajuta Ucraina să-și întoarcă teritoriile

SUA au anunțat vineri că impun noi şi „severe” sancțiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările „frauduloase” de teritorii în Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

„SUA condamnă astăzi tentativa frauduloasă a Rusiei de a anexa părți din teritorii în Ucraina”, a afirmat președintele american Joe Biden într-un comunicat, vorbind despre o „violare a dreptului internațional care încalcă Carta Națiunilor Unite”.

Președintele american a mai asigurat că SUA „vor continua să sprijine eforturile Ucrainei pentru a recâștiga controlul asupra teritoriului său”.

„Rusia încalcă dreptul internațional, încalcă Carta Națiunilor Unite și își demonstrează pretutindeni disprețul față de popoarele pașnice. Nu vă înșelați: aceste acțiuni sunt lipsite de legitimitate. Statele Unite vor respecta întotdeauna granițele Ucrainei recunoscute internațional. Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei să recâștige controlul asupra teritoriului său prin întărirea poziției sale din punct de vedere militar și diplomatic, inclusiv prin asistență suplimentară de securitate de 1,1 miliarde de dolari anunțată de Statele Unite în această săptămână”, a declarat președintele SUA, Joe Biden, citat de Ukrainskaia Pravda.

Într-un avertisment sever, SUA au anunțat de asemenea că vor sancționa – în acord cu țările din G7 – „orice țară, individ sau entitate” care va acorda sprijin politic sau economic tentativelor Rusiei de a-şi însuși „ilegal” teritorii în Ucraina.

„Emitem de asemenea un avertisment clar susținut de liderii G7: vom cere socoteală oricărui individ, entitate sau țară care acordă sprijin politic sau economic tentativelor ilegale ale Rusiei de a schimba statutul unor teritorii în Ucraina”, a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat separat.

Noile sancțiuni anunțate vineri, care se adaugă unei serii deja importante de sancțiuni ce vizează toate sectoarele în Rusia, vizează în principal responsabili ruși şi industria apărării, potrivit comunicatelor Casei Albe, Departamentului de Stat şi Trezoreriei americane. Acestea au drept țintă în special unii parlamentari din Dumă – camera inferioară a parlamentului rus – responsabili guvernamentali şi furnizori ai armatei ruse.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri anexarea a patru teritorii ucrainene aflate sub controlul Moscovei, în cadrul unei ceremonii la Kremlin în cursul căreia a criticat Occidentul şi a cerut Kievului să depună armele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: