Biden dă asigurări: SUA va ajuta Ucraina să-și întoarcă teritoriile
Full Article 2 minutes read

Biden dă asigurări: SUA va ajuta Ucraina să-și întoarcă teritoriile

SUA au anunțat vineri că impun noi şi „severe” sancțiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările „frauduloase” de teritorii în Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

„SUA condamnă astăzi tentativa frauduloasă a Rusiei de a anexa părți din teritorii în Ucraina”, a afirmat președintele american Joe Biden într-un comunicat, vorbind despre o „violare a dreptului internațional care încalcă Carta Națiunilor Unite”.

Președintele american a mai asigurat că SUA „vor continua să sprijine eforturile Ucrainei pentru a recâștiga controlul asupra teritoriului său”.

„Rusia încalcă dreptul internațional, încalcă Carta Națiunilor Unite și își demonstrează pretutindeni disprețul față de popoarele pașnice. Nu vă înșelați: aceste acțiuni sunt lipsite de legitimitate. Statele Unite vor respecta întotdeauna granițele Ucrainei recunoscute internațional. Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei să recâștige controlul asupra teritoriului său prin întărirea poziției sale din punct de vedere militar și diplomatic, inclusiv prin asistență suplimentară de securitate de 1,1 miliarde de dolari anunțată de Statele Unite în această săptămână”, a declarat președintele SUA, Joe Biden, citat de Ukrainskaia Pravda.

Într-un avertisment sever, SUA au anunțat de asemenea că vor sancționa – în acord cu țările din G7 – „orice țară, individ sau entitate” care va acorda sprijin politic sau economic tentativelor Rusiei de a-şi însuși „ilegal” teritorii în Ucraina.

„Emitem de asemenea un avertisment clar susținut de liderii G7: vom cere socoteală oricărui individ, entitate sau țară care acordă sprijin politic sau economic tentativelor ilegale ale Rusiei de a schimba statutul unor teritorii în Ucraina”, a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat separat.

Noile sancțiuni anunțate vineri, care se adaugă unei serii deja importante de sancțiuni ce vizează toate sectoarele în Rusia, vizează în principal responsabili ruși şi industria apărării, potrivit comunicatelor Casei Albe, Departamentului de Stat şi Trezoreriei americane. Acestea au drept țintă în special unii parlamentari din Dumă – camera inferioară a parlamentului rus – responsabili guvernamentali şi furnizori ai armatei ruse.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri anexarea a patru teritorii ucrainene aflate sub controlul Moscovei, în cadrul unei ceremonii la Kremlin în cursul căreia a criticat Occidentul şi a cerut Kievului să depună armele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: