„BNM trebuie să rămână independentă”. Hogan și Armașu au discutat despre importanța semnării unui nou acord cu FMI
Full Article 3 minutes read

„BNM trebuie să rămână independentă”. Hogan și Armașu au discutat despre importanța semnării unui nou acord cu FMI

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. Dialogul s-a axat pe evoluțiile macrofinanciare și necesitatea continuării reformelor în sectorul bancar al Republicii Moldova. Totodată, părțile au pus în discuție perspectivele semnării unui nou acord cu FMI și importanța acestuia pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

În acest sens, oficialul SUA a subliniat însemnătatea menținerii independenței băncii centrale, care este un element-cheie pentru asigurarea stabilității financiare a Republicii Moldova. Aceasta este primordială pentru siguranța și reziliența sectorului bancar, în beneficiul cetățenilor, a remarcat Dereck J. Hogan.

Guvernatorul Octavian Armașu a apreciat sprijinul partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova în parcursul țării spre o economie și o societate moderne. În acest context, șeful băncii centrale a menționat eforturile BNM și rezultatele obținute în consolidarea și modernizarea sectorului bancar. Octavian Armașu s-a referit la importanța angajamentelor pe care Republica Moldova urmează să și le asume în cadrul viitorului program cu FMI.

În context, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, și-a exprimat speranța că Republica Moldova va reuși să semneze acest program, menit să contribuie la dezvoltarea țării noastre pe termen lung.

Amintim că, anterior, autoritățile au menționat că noul program cu Fondul Monetar Internațional ar putea fi semnat în septembrie. Acesta prevede accesarea de către Moldova a unui credit de 558 de milioane de dolari. Autoritățile au anunțat că aprobarea înțelegerii cu FMI depinde de implementarea mai multor condiții prealabile, inclusiv în privința independenței Băncii Naționale, supravegherii sectorului financiar și transparenței fiscale.

Totodată, Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a amintit pe 23 septembrie că una dintre condiționalitățile impuse de FMI este și reforma justiției.Declarația a fost făcută după ce Curtea Constituțională a avizat negativ mai multe prevederi din proiectul guvernului privind modificarea Constituției în ce privește sistemul judecătoresc.

Pe de altă parte, Igor Dodon a declarat că leul moldovenesc ar trebui să fie slăbit, pentru că întărirea monedei naționale nu este convenabilă exportatorilor din Moldova. În opinia președintelui, în această situație, Banca Națională „acționează incorect, [întărind leul],pentru că nu există riscul creșterii prețurilor sau a tarifelor la energia electrică. Dimpotrivă, acestea scad”.

Propunerea lui Dodon nu a fost înțeleasă de Banca Națională și a fost criticată de opoziție. Cei de la BNM au reamintit că nu se ocupă de reglementarea cursului valutar. Iar cei din opoziție au declarat că slăbirea leului va fi o „catastrofă” pentru fiecare familie. NM și experții au analizat, pentru cine este convenabilă căderea leului și care ar putea fi consecințele.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: